Фіаско українських команд на шаховій Олімпіаді та перемога на Генасамблеї ФІДЕ

В останньому турі чоловіча команда українців поступилася, а жіноча – перемогла.

Андрій Волокитін (праворуч) під час шахової Олімпіади.

Тріумф індійських збірних 

От і закінчилася шахова Олімпіада. На жаль, в останньому турі українські чоловіки зазнали нищівної поразки від збірної Сербії – 0,5: 3,5. Лише Руслан Пономарьов зіграв унічию, а от Василь Іванчук, Антон Коробов та Володимир Онищук поступилися. Причому, з Антоном ця неприємність сталося вперше на Олімпіаді.

Фіаско українських команд на шаховій Олімпіаді та перемога на Генасамблеї ФІДЕ

Володимир Онищук під час шахової партії на Олімпіаді.

Чемпіонами стала збірна Індії. Нічия в останньому турі зі збірної Словенії забезпечувала індійським шахістам перше місце. Проте, вони й не думали про нічию. Фаворити буквально розтрощили словенців з рахунком 3,5:0,5. 

Чемпіонами стали Доммараджу Гукеш, який набрав 9 очок з 10, Рамешбабу Праггнанадхаа (6 з 10), Арджун Ерігайсі (10 з 11), Сантуш Відіт (7,5 з 10) та Пентала Харікрішна (2,5 з 3). Загалом переможці набрали 21 очко з 22 можливих. Лише узбеки зіграли з ними унічию.

Збірна США обіграла китайців (2,5:1,5) і посіла друге місце – 17 очок. Третіми стали узбеки, які взяли гору над французами – 2,5:1,5. Вони теж набрали 17 командних пунктів. Українська збірна у  підсумку посіла 16-те місце – 15 пунктів.

Ось індивідуальні результати наших шахістів: Андрій Волокитін – 3,5 з 8, Іванчук – 5,5 з 10, Пономарьов – 5,5 з 9, Коробов – 6,5 з 9, Онищук – 5 з 8.

Жіноча збірна України закінчила турнір на мажорній ноті. Наші шахістки обіграли команду Румунії з рахунком 3:1. У відмінному стилі білими здобули перемоги Юлія Осьмак та Інна Гапоненко, а Наталія Букса та Євгенія Долуханова зіграли чорними унічию. Це дало змогу нашим посісти (з 16 очками) восьме місце. Безумовно, таке скромне досягнення могло б бути набагато кращим, якби сестри Музичук виступили за команду. Але, маємо те, що маємо…

Фіаско українських команд на шаховій Олімпіаді та перемога на Генасамблеї ФІДЕ

Юлія Осьмак під час шахової Олімпіади.

Індивідуальні досягнення наших такі: Осьмак – 5 з 10, Анна Ушеніна – 5,5 з 9, Букса – 7 з 9, Гапоненко – 6,5 з 9, Долуханова – 3 з 7.

Переможницями упевнено стали жінки з Індії – 19 очок з 22. У них найкращою стала Дів’я Дешмух, хоч до цього не дуже відома у шаховому світі – 9,5 очка з 11. Друге місце посіла збірна Казахстану (18 очок). «Бронза» дісталася американкам – 17 очок.

Росіяни не наважилися повернути своїх шахістів 

21-22 вересня в Будапешті відбулася Генеральна асамблея ФІДЕ. 22 вересня відбулося голосування з приводу дозволу повернути росіянам та білорусам право виступати у світових шахових змаганнях під своїми прапорами. 

На голосуванні делегатам було запропоновано три варіанти: 

1. Лишити санкції в силі, але надалі проконсультуватися з МОК, чи можна зняти санкції з рф у дитячо-юнацьких турнірах, а також у змаганнях людей з обмеженими можливостями.  

2. Лишити санкції в повному обсязі. 

3. Зняти всі санкції з рф. 

За перший пункт проголосували Азербайджан, Грузія, Китай, Угорщина, Індія та багато країн, які не мають великої ваги у шаховому світі. За другий – Україна, Англія, Канада, Франція, Німеччина, США, Нідерланди, Латвія, Литва. За третій варіант віддали свої голоси Вірменія, Куба, Іран та інші.

Отож, підсумки голосування: перший варіант – 66 країн, другий – 41, третій – 21.

Росіяни не наважилися «продавити» повне зняття санкція, а лишили собі певний простір для маневрів. Розголос, який українці вчинили, зіграв свою роль.  Мабуть, керівництво ФІДЕ злякалося скандалу, який міг призвести до гірших для них наслідків. Що ж, і це вже не так погано. Виявилося, що силові методи вже не діють у шаховому світі, і це дає надію.

lb.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *