ФСБ і «Яндекс» обманом збирають дані росіян, які хочуть приєднатися до РДК і легіону «Свобода Росії» – ЗМІ

скриншот «медузи»

Російські активісти та ЗМІ вважають, що кілька сайтів, які є копією сайтів легіону «Свобода Росії» і «Російського добровольчого корпусу» (РДК), насправді є «пастками» ФСБ.

Деталі: Ці сайти показувалися вгорі видачі «Яндекса», але не показувалися в пошуковій видачі Google і водночас збирали дані тих, хто потенційно хотів би вступити в організації.

Айтішники РФ упевнені, що «Яндекс» навмисне рекламує фейкові сайти, які можуть бути пов’язані з російськими силовиками, а також звинуватили компанію у співпраці з ФСБ.

Наразі фейкові сайти недоступні, проте кешовані версії все ще перебувають на першому рядку видачі «Яндекса».

Добровольці, які воюють у складі ЗСУ, підтвердили, що це не їхні сайти.

ФСБ і "Яндекс" обманом збирають дані росіян, які хочуть приєднатися до РДК і легіону "Свобода Росії" – ЗМІ

скриншот

Підроблені сайти відрізнялися від справжніх однією літерою в домені. Це типовий прийом фішингової атаки (як правило, її застосовують шахраї, щоб вкрасти гроші або дані людини).

Як зазначив один з айтішників, на відміну від справжніх, на них не були вказані реквізити для пожертв. Натомість обидва сайти мали форму для збору даних — про стать, вік, контакти та місцезнаходження респондента. Передбачалося, що користувач може сам надіслати інформацію через ці форми.

Однак не можна з точністю сказати, хто саме створив або підтримує ці сайти.

Фейковий сайт «Свободы России» був зареєстрований у грудні 2023-го, а РДК — у серпні того ж року. Під час реєстрації доменів усі дані було приховано.

www.pravda.com.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *