Харківським рятувальникам передали польову кухню з оберегом від Григорія Сковороди

Фото Під час акції «Духовна зброя» харківським рятувальникам передали мобільну польову кухню-піч «Перемога», яка здатна за один раз нагодувати, а також обігріти понад 100 осіб.

Про це Укрінформу повідомили в ГО «Славута».

«Кухня має унікальний артоберіг: зображення скрипки на тлі обпечених вогнем ґрат на вікні музею Сковороди, фрагментом якої є міношукач (авторська робота — Наталія Підгірна-Бабин, ідея — Валерія Бондаренко) з крилатої серії проєкту «Відлуння руйнації», — йдеться в повідомленні.

Харківським рятувальникам передали польову кухню з оберегом від Григорія Сковороди

На кухні-печі для рятувальників приготували унікальні страви гастрокультурної спадщини Харківщини: борщ по-слобожанськи під канапки з вільшанським салом та традиційний узвар.

Харківським рятувальникам передали польову кухню з оберегом від Григорія Сковороди

Акція стала прикладом того, як працює солідарність з Україною та історична пам'ять, адже польова кухня — це допомога американської діаспори, зокрема благодійної фундації VOVK foundation (спільно з Blue Check Ukraine), яка заснована онуками почесного випускника Харківського університету імені Каразіна, послідовного борця за незалежність нашої держави, діяча України та Америки Федора Вовка/Івана Вовчука (в еміграції). Тож рятувальникам, Харківському університету та обласній адміністрації передали ще й інформаційно-гуманітарний кейс VOVK, який містить першу біографічну книгу про Федора Вовка, збірку його публіцистики та аксесуари, необхідні для читання та обігріву в умовах відсутності світла: книжки, ліхтар, павербанк, термочашку, горішки та каву.

Натомість університет подарував благодійникам своє видання «Вкарбовані в літопис науки», яке містить 362 біографії видатних випускників з переліком об’єктів, названих на їхню честь. Серед них і біографія Федора Вовка, іменем якого названа вулиця у місті Нікополь.

Як розповіла креаторка акції, керівниця проєкту «Відлуння руйнації» Валерія Бондаренко, Росія зруйнувала або пошкодила в Україні понад 1000 культурних пам’яток і найбільше – на Харківщині. Наразі це одна з областей, де ведуться бойові дії, а населення постійно потерпає від ворожих обстрілів. Тож польова кухня годуватиме та зігріватиме харків’ян під час рятувальних робіт, а її символ нагадуватиме про незнищенні цінності та незламний дух українців, уособленням якого є Григорій Савович Сковорода.

Фото надано ініціаторами акції

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *