Хто стане наступним генсеком НАТО: Politico назвало, хто замінить Столтенберга

Марк Рютте / Фото: Getty Images

Зазначається, що президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду генсека НАТО.

Наступним генеральним секретарем НАТО стане нинішній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який іде у відставку. Усі 32 члени Альянсу погодилися, що саме Рютте змінить Єнса Столтенберга.

Про це повідомляє Politico.

Після схвалення з боку Угорщини та Словаччини, Румунія підтвердила свою підтримку Рютте 20 червня, а президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду генсека НАТО.

Під час засідання Вищої ради національної оборони Йоганніс заявив, що повідомив союзникам в Альянсі про зняття своєї кандидатури.

Зазначається, що Рютте перейме керівництво над НАТО у критичний період. Його нова робота розпочнеться 2 жовтня – трохи більше ніж за місяць до виборів у США, які визначать долю Альянсу, «який став найуспішнішим засобом стримування агресивної Росії у Східній Європі».

Читайте провідні новини дня:

  • Мобілізація по-новому: чи може ТЦК відібрати водійські права на блокпосту і як їх повернути
  • Чому безпілотники долітають аж до Львівської області: пояснення експерта
  • Кім Чен Ин заявив, що підтримує російську війну в Україні

Видання нагадало, що кандидат у президенти від Республіканської партії США Дональд Трамп пообіцяв залишитися в НАТО, але пригрозив скоротити допомогу Україні в разі переобрання.

Повідомляється, що спостерігачі вважають Рютте «шептуном Трампа» завдяки здатності укладати угоди з політиками різного походження. Зокрема, прем’єр Нідерландів навіть заробив похвалу від Трампа під час президентства останнього: «Мені подобається цей хлопець!»

Підтвердження кандидатури Рютте також означає, що питання правонаступництва буде вирішено до липня, коли лідери НАТО вирушать до Вашингтона, щоб відзначити 75-річчя Альянсу.

Нагадаємо, раніше Угорщина виступала проти обрання наступним генсеком НАТО Рютте. Голова МЗС країни Петер Сіярто називав політика «людиною, яка раніше хотіла поставити Угорщину на коліна».

Читайте також:

  • Чи вступить НАТО в російсько-українську війну: дипломат спрогнозував розвиток подій
  • Путін намагається сформувати альтернативу НАТО: аналітики пояснили, навіщо це робить диктатор
  • У Франції заговорили про можливе скорочення військової допомоги Україні: деталі

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *