Як і навіщо чистити кеш у телефоні: підвищуємо продуктивність девайса за кілька хвилин

Як змусити смартфон працювати швидше, і до чого тут кеш / фото ua. depositphotos.com

Під час роботи з месенджерами і браузерами в будь-якому смартфоні неминуче накопичуються тимчасові файли. Щоправда, з часом їх стає так багато, що їхнє видалення може звільнити кілька ГБ пам’яті. А якщо ваш пристрій не новий, зайвий кеш може навіть уповільнювати роботу системи.

Розповідаємо, як це виправити без необхідності завантажувати сумнівні утиліти для очищення оперативної та вбудованої пам’яті.

1. Перезавантаження смартфона

Найпростіший, але не завжди очевидний спосіб. Після кожного перезавантаження оперативна пам’ять заново перерозподіляється між додатками, також відбувається калібрування акумулятора. Тому регулярні перезавантаження допоможуть не тільки прискорити роботу пристрою, а й захистять батарею від зносу.

Відео дня

Оптимальна частота перезавантаження залежить від його використання, але загалом експерти рекомендують перезавантажуватися хоча б раз на тиждень. Це допоможе звільнити пам’ять, почистити «сміття» і запобігти накопиченню дрібних помилок.

2. Перегляд кешу додатків в основних налаштуваннях

Наступний крок – робота з кожним окремим додатком через налаштування. На Android перейдіть у «Сховище» → «Додатки», щоб побачити список усіх встановлених додатків. Перемикніться на опцію «Сортувати за розміром» – ви побачите ті аппи, які найбільше займають місце для зберігання. Якщо у вас iOS, зайдіть у розділ «Загальні», потім виберіть «Сховище iPhone».

Тепер ви знаєте, яка програма потребує особливої уваги: іноді корисно видалити додаток і завантажити його назад, щоб скинути непотрібний кеш.

3. Очищення в кожному конкретному застосунку

Багато додатків, особливо браузери та месенджери, пропонують окремі налаштування для очищення кешу без втрати даних. Наприклад, тимчасові файли в Chrome або Telegram можна видалити всього за пару натискань.

Як очистити кеш у месенджерах:

  • Telegram. «Налаштування» → «Дані та пам’ять» → «Використання пам’яті»
  • WhatsApp. «Налаштування» → «Дані та сховище» → «Керувати сховищем»
  • Viber. «Ще» → «Налаштування» → «Пам’ять».
  • Як очистити кеш у браузері:

  • Safari. Налаштування iPhone → «Safari» → «Очистити історію та дані»
  • Chrome. Натиснути на три крапки праворуч знизу → «Налаштування» → «Конфіденційність». Після натисніть «Очистити дані» і виберіть «за весь час».
  • Як і навіщо чистити кеш у телефоні: підвищуємо продуктивність девайса за кілька хвилин

    Приклад очищення кешу в Телеграмі

    Якщо вам цікаві інші корисні лайфхаки, УНІАН ділився секретним налаштуванням, яке прискорить ваш роутер до максимуму. Не поспішайте міняти роутер, поліпшити якість інтернету можна іншим способом.

    Також розповідали про 5 прихованих налаштувань Android, про які потрібно знати: від збільшення швидкості під час роздачі інтернету з пристрою до оптимізації старенького телефону.

    www.unian.ua

    Leave a Comment

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *