Як продати квартиру в Україні, якщо ви за кордоном: пояснення юриста

Фото: Питання з продажем майна можна вирішити оформленням довіреності (dn.gov.ua) Автор: Катерина Гончарова
Експерт: Наталія Назарко

Не обов’язково бути присутнім в Україні фізично, щоб провести ті чи інші операції з нерухомим майном. Наприклад, якщо вам потрібно продати житло – це можна зробити й дистанційно.

Як вирішити питання з продажем нерухомості в Україні, якщо ви перебуваєте поза межами країни, РБК-Україна розповідає юрист АО «Місечко та Партнери» Наталія Назарко.

Чи треба їхати в Україну, щоб продати квартиру

Вирішити питання з продажем квартири українці можуть і дистанційно, навіть якщо вони при цьому перебувають за кордоном і не мають змоги приїхати особисто. Щоб це зробити, треба надати доручення людині, яка знаходиться в Україні, пояснює РБК-Україна Наталія Назарко.

Таке доручення можуть видати як в консульській установі, так і у іноземного нотаріуса.

Посвідчення довіреностей консульством за кордоном України відбувається в порядку та за правилами законодавства України. І, що важливо, українською мовою, і не потребує легалізації (лише внесення до державного реєстру довіреностей), зауважує співрозмовниця.

«Довіреності, які посвідчуються нотаріусами іноземної держави, посвідчують за законодавством іноземної держави та потребують перекладу на українську мову та легалізації, в тому числі шляхом проставлення Апостилю”, – каже назарко.

Можливий алгоритм дій:

  • Найперше треба записатися на прийом до консульської установи для посвідчення довіреності на право розпорядження нерухомим майном в Україні;
  • Після посвідчення такої довіреності потрібно надіслати її повіреному в Україну для подальшого внесення довіреності до реєстру довіреностей;
  • Повірений на підставі довіреності протягом двох місяців має право укласти договір щодо відчуження майна, що належить довірителю.
  • Відзначимо, Київ залишається одним із найпопулярніших міст для оренди квартири. Вартість житла залежить від району столиці, а також площі та ремонту нерухомості. Ми писали, скільки коштує оренда житла у Києві і в якому районі найдешевші квартири.

    Також стало відомо, чи потрібно шукати нотаріуса, щоб оформити договір на оренду квартири.

    Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

    www.rbc.ua

    Leave a Comment

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *