Яким буде курс долара: банкір дав прогноз на наступний тиждень

Фото: курс долара очікується на рівні 41-42 грн/долар (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Олександр Білоус
Експерт: Тарас Лєсовий

Наступного тижня суттєвих змін на валютному ринку не станеться. Однак згодом, найімовірніше вже восени, курсові зміни можуть стати більш відчутними.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

Як зазначив банкір, діятиме режим «керованої гнучкості», який суттєво знімає напругу на ринку — НБУ вчасно і досить ефективно застосовує механізми, щоб на ринку тримався баланс між попитом і пропозицією.

За його словами, сама суть режиму «керованої гнучкості» не передбачає змін зненацька: різкі курсові порухи майже виключені.

Водночас на тлі посилення інфляційного тиску монетарна політика спрямована на пом’якшення інфляційного ефекту: курсові показники можуть змінюватися в «темпі равлика», однак очевидно, що курсове зростання не скасоване, додав Лєсовий.

Він зазначив, що «керована гнучкість» передбачає різновекторність: після періоду курсового зростання настає етап зниження і навпаки, що фактично дає змогу учасникам ринку поволі пристосовуватися / звикати до нових реалій.

Банкір також звернув увагу, що поволі зміститься нижня позначка валютного коридору: очікується, що наступного тижня основні валютні зміни відбуватимуться в рамках 41-41,7 грн/долар на міжбанку та 41-42 грн/долар на готівковому ринку.

«Цікавий момент, важливий для розуміння загального тренду восени — яким буде курс станом на 1 вересня. Якщо уважно проаналізувати валютний ринок впродовж року, то можна дійти висновку, що девальвація гривні порівняно з офіційним курсом на 1 серпня не перевищить 1,2-1,4%. Тобто у перший день осені офіційний курс може сягнути 41,5-41,6 грн/долар», — прогнозує Лєсовий.

Прогноз курсу

За прогнозом банкіра, с 19 по 25 серпня ситуація на валютного ринку буде такою:

  • Коридори допустимих валютних змін на міжбанку складуть 41-41,7 грн/долар та 43,5-45,5 грн/євро , на готівковому ринку — 41-42 грн грн/долар та 43,5-46,5 грн/євро.
  • Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,3-0,5 грн.
  • Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 2% від стартового курсу тижня.

«Загалом можна очікувати на тиждень помірних змін / відносного затишшя. Однак вже згодом, найімовірніше вже восени, курсові зміни можуть стати більш відчутними. Однак поки зарано прогнозувати, чи перетне, а якщо перетне, то коли, верхню курсову межу в 42 грн/долар. Можна навіть сказати, що невдовзі «42 грн» стане певним психологічним маркером для ринку», — констатував Лєсовий.

Нагадаємо, курс долара коливається у вузькому діапазоні з кінця липня, коли НБУ вирішив припинити девальвацію, оскільки вона загрожувала ціновій стабільності.

За останній тиждень курс зріс на 10 копійок до 41,21 грн/долар. На початку тижня НБУ підвищив курс до 41,34 грн/долар, потім знижував два дні поспіль, але підняв на 19 серпня.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *