Імпорт процесорів до РФ різко впав: цифри дійсно вражають

Процесори до Росії почали менше завозити /  Ілюстрація REUTERS

За перші чотири місяці 2024 року ввезення чіпів Intel до РФ у натуральному вираженні скоротилося у 15 разів. Про це із посиланням на власні джерела повідомляє «Комерсантъ».

Як повідомляється, з січня по квітень поставили всього 20 тис компонентів проти 289 тис за аналогічний період 2023-го. В грошовому еквіваленті падіння виявилось 12-кратним, до 297 млн рублів проти 3,5 млрд.

Схожу ситуацію спостерігають у постачаннях процесорів від компанії AMD: за чотири місяці цього року в Росію поставили лише 17 тис процесорів на загальну суму 142 млн рублів. 

Відео дня

Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, скорочення склало 258% у натуральному вираженні та 321% – у грошовому. 

Експерти ринку припускають, що імпорт міг ускладнитися через логістику фінансових потоків. Втім, головним наслідком падіння називають не спад виробництва продукції, у якій використовують ці чіпи, а подорожчання останньої у межах приблизно 10%. 

На думку спеціалістів, невеликі виробники з РФ, які закуповують процесори у дистриб’юторів, не будуть відчувати дефіциту. Однак великі гравці, що закупають чіпи в інших країнах, все ж таки можуть зіткнутися з проблемами.

У цьому випадку може виникнути тимчасовий дефіцит деяких товарів. Мова, зокрема, про сервери, системи зберігання даних та іншу техніку, яка використовує процесори Intel і AMD.

Росія намагається виробляти свої власні чіпи 

Раніше стало відомо, що Москва доручила до 2028 року налагодити в РФ серійне виробництво мікросхем із топологією 65 нм. 

Цей техпроцес відповідає рівню технологій, який було досягнуто провідними світовими компаніями десятиліття тому. 

Також повідомлялось, що інженери з РФ створили одноплатний комп’ютер, призначений для БПЛА з машинним зором.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *