Індія буде передавати повідомлення між Зеленським та Путіним, — Bloomberg

Донедавна Нарендра Моді перебував з візитом у Москві / фото REUTERS

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді планує відвідати Київ у п’ятницю, 23 серпня, аби збалансувати зв’язки з Вашингтоном та Москвою, проте, за словами людей, які ознайомлені з цим питанням, він виключив роль посередника у закінченні війни РФ в Україні. Однак країна все ж погодилася передавати повідомлення між президентом Росії Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським, пише Bloomberg. 

Зокрема індійські офіційні особи закликали до діалогу та дипломатії, аби закінчити повномасштабну війну, яка почалася в лютому 2022 року. 

«Візит Моді до України відбувається через кілька тижнів після його візиту до Росії, давнього союзника Індії, що викликало розчарування у Вашингтоні. Адміністрація президента Джо Байдена зробила тісніші зв’язки з Індією наріжним каменем своєї зовнішньої політики. Американські посадовці висловили занепокоєння з приводу російського візиту під час низки зустрічей і телефонних розмов зі своїми індійськими колегами в липні», — йдеться у матеріалі.

Відео дня

У Bloomberg підкреслили, що відсутність бажання Моді сприяти припиненню вогню частково пояснюється залежністю Індії від РФ щодо питань дешевої нафти та зброї. 

«Нью-Делі утримується від критики Москви через вторгнення, яке триває вже третій рік, і збільшив закупівлю російської нафти до рекордного рівня. Ця південноазійська країна має ворожі кордони з Пакистаном і Китаєм», — зауважило видання.

Зазначається, що візит Моді до України буде тривати лише кілька годин з міркувань безпеки. У Bloomberg наголосили, що Зеленському важливо зустрітися з Моді, аби обговорити роль Індії у відновленні миру в регіоні.

«Індія відіграє центральну роль у прагненні Зеленського здобути прихильність ключових країн так званого Глобального Півдня, але цього року ці зусилля зазнали невдачі. На червневому саміті у Швейцарії Індія була серед країн, які не підписали підсумкову заяву, що стало ударом по спробі України розширити підтримку в її війні проти російських окупаційних сил», — додали у матеріалі.

Водночас люди, які знайомі з порядком денним, сказали, що зустріч з Моді навряд чи призведе до якихось важливих заяв, попри те, що кілька угод, зокрема й у галузі сільського господарства та оборони, перебувають у стадії розробки. 

Своєю чергою в Офісі українського президента підтвердили, що візит Нарендра Моді відбудеться цієї п’ятниці, 23 серпня. 

«Це перший в історії двосторонніх відносин візит глави індійського уряду до нашої держави», — йдеться в повідомленні.

В ОП додали, що під час візиту відбудуться перемовини Моді з Володимиром Зеленським, де вони обговорять «питання двосторонньої і багатосторонньої співпраці». Крім того, очікується підписання низки документів між Україною та Індією.

Індія і війна в Україні — останні новини

Раніше на офіційному сайті посольства Індії у Москві закликали громадян країни, які живуть у Курській, Бєлгородській та Брянській областях, виїхати за межі цих регіонів через нестабільну ситуацію, яка склалася після вторгнення Росії в Україну. Зокрема індійцям пропонують знайти можливості для тимчасового переселення до інших регіонів.

Водночас заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл, коментуючи нещодавній візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви, наголосив, що країна планує активно брати участь у війні в Україні. 

«Я думаю, що ми, найімовірніше, почуємо новини про більш безпосередню участь Індії у справах України. Я вдячний за це. Я думаю, Індія хоче відігравати відповідальну роль на глобальному рівні», — наголосив він.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *