Індія не є нейтральною: Моді розповів про позицію у війні РФ проти України

Моді приїхав у Київ / фото president.gov.ua

Індія не є нейтральною у війні Росії проти України, але виступає за дипломатичний діалог між країнами.

Про це заявив прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Києві. «Два роки тому в Самарканді, коли я зустрічався з Путіним, я сказав йому, дивлячись у вічі, перед пресою, що зараз не ера війни. І минулого місяця, коли я відвідав РФ для зустрічі з Путіним, я дуже чітко сказав йому, що проблеми не можуть бути розв’язані на полі бою. Єдиний шлях подолання проблем – це діалог і дипломатія. І що, не втрачаючи часу, ми повинні рухатися в цьому напрямку. Обом сторонам доведеться сісти разом і шукати вихід із цієї кризи», — висловив свою точку зору Моді.

Як відзначив прем’єр Індії, його країна дотримується двох аспектів у війні між РФ і Україною.

Відео дня

«По-перше, з гуманітарного погляду. Існує кілька типів потреб, із якими зіштовхнулися українці, і, щоб задовольнити їх, ми прийняли гуманітарний бік справи та зробили все можливе, щоб ці потреби були задоволені, і я можу запевнити, що і в майбутньому… ми завжди будемо з вами, і ви побачите, що ми завжди на два кроки попереду», — сказав Моді.

При цьому, другий аспект ролі Індії полягає у тому, щоб «триматися подалі від війни», але це не означає, що Індія є просто байдужим спостерігачем. «Ми ніколи не приймали цієї ролі. Ми ніколи не були нейтральними і з першого ж дня стали на бік миру», — наголосив Моді.

Також прем’єр Індії повідомив, що відвідав меморіал, присвячений дітям, життя яких забрала війна, і що його серце переповнене емоціями та почуттями. «Тому сьогодні я хотів би поглиблено обговорити з вами шлях до мирного врегулювання», — додав Моді.

Як запевнив прем’єр Індії, його країна готова зробити внесок у зусилля, які докладаються для досягнення миру. «І я особисто як друг, якщо я можу відіграти якусь роль, то я дуже хотів би відіграти цю роль у мирному врегулюванні», — наголосив Моді.

Він додав, що приїхав напередодні Дня незалежності України і хотів би, щоб «усі ми працювали над якнайшвидшим відновленням миру, а Індія буде готова зробити свій активний внесок у досягнення цієї мети». 

Моді додав, що Індія підтримує повагу до суверенітету й територіальної цілісності. «Це для нас є найвищим пріоритетом», — заявив прем’єр Індії.

У свою чергу Зеленський подякував Моді за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та надання 16 пакетів гуманітарної допомоги. 

«Ми дуже очікуємо, що Індія зможе доєднатися до спільного комюніке інавнураційного саміту миру», — поділився очікуваннями Зеленський і подякував Моді, що представники Індії були присутні на першому саміті миру, який відбувся у червні в Швейцарії. 

Візит Моді в Київ

23 серпня прем’єр Індії Нарендра Моді прибув до Києва. Це перший візит прем’єр-міністра Індії в Україну з часу здобуття нашої незалежності у 1991 році.

Моді поділиться з українським лідером Володимиром Зеленським перспективами мирного вирішення війни з Росією. Цей візит відбувається на запрошення президента Зеленського.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *