Іран готується атакувати Ізраїль: якого удару та куди може бути завдано — експерт

Антиізраїльські протести в Ірані після удару по консульстві в Сирії / Фото: Associated Press

Це радше буде “якийсь символічний удар”, щоб продемонструвати помсту.

Велика атака Ірану на Ізраїль, яка за даними американської розвідки може відбутися 12 квітня, ймовірно буде ударом іранських проксі-груп по анексованих Ізраїлем територіях.

Таку думку висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в ефірі телеканалу “Еспресо”.

Експерт сумнівається, що Іран застосує десятки чи сотні ракет і дронів для цієї атаки. На його думку, це радше буде “якийсь символічний удар”, щоб продемонструвати помсту за удар 1 квітня по дипломатичному представництву Ірану в Сирії, в якому в Тегерані звинувачують Ізраїль.

“Тегеран шукає спосіб зберегти обличчя, тобто з одного боку показати, які ми страшні, а з іншого – мінімізувати наслідки. Не виключаю, що удар може бути не з території Ірану, а здійсниться руками проксі-груп, скоріш за все з Іраку”, — припустив Сергій Данилов. 

Експерт-міжнародник також вважає, що атака не буде спрямована на територію саме Ізраїлю, а удари можуть бути завдані по анексованих територіях — Голанських висотах, частині Західного берега або по сектору Гази. 

За словами Сергія Данилова, Іран зараз перебуває під сильним міжнародним тиском як США, так і арабських сусідів, які його вмовляють не перетворювати Близький Схід на арену великої війни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Іран попередив Сполучені Штати, що збирається відповісти Ізраїлю на атаку посольства в Сирії таким чином, щоб це не призвело до серйозної ескалації. Голова міністерства закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац застеріг Іран, що у разі атаки його країна завдасть удару у відповідь.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *