Журналіст «Укрінформу», який розповів про «темники», отримав повістку в армію

Юрій Стригун. Фото з його Facebook

Журналісту «Укрінформу» у Чернігівській та Черкаській областях Юрію Стригуну, який розповів про «темники» у виданні, прийшла повістка в армію прямо в київську редакцію.

Пряма мова: «Вчора були мої ефіри у Суспільному, там на кількох чернігівських каналах, розповів про темники на Чернігів. А сьогодні мені з роботи подзвонили і сказали: «На вас отримана повістка. І ми її вам скинемо, розпишіться, що ми вас сповістили». У понеділок, 3 червня потрібно бути у військкоматі для уточнення медичних даних».

Деталі: Він уточнює, що повістка прийшла в центральну редакцію «Укрінформу» у Києві, а не на його адресу.

Пряма мова: «Повістка якимось дивом прийшла в Київ у редакцію, яка за кількасот кілометрів. А ТЦК від мене ледве півтора, може два кілометри. І у 2021 році, коли я влаштовувався на роботу в «Укрінформі», я там (у військкоматі, – ред) був.

Вони мають буквально всі дані, телефон, адреса, електронна пошта… Тобто, якби вони мали бажання, то мене б знайшли за кілометр від себе. Але вони планують мене шукати наступного дня (після розповіді про «темники», ред) через «Укрінформ» у Києві».

Деталі: Журналіст каже, що не може пов’язувати повістку з його коментарями про «темники», але вважає це «дивним збігом»

Пряма мова: «Я не знаю, не буду казати, що це точно пов’язано. Можливо це такий дивний збіг, але у такий дивний збіг після вчорашнього виступу, а сьогоднішньої повістки, якось слабо віриться. Тим більше, що так сталося, що я навіть за СРСР в армії не служив, я хворів і в армію мене не призивали. А зараз мені 57 років. А це така новина, принаймні змушує задуматися».

Що передувало:

  • 29 травня «Українська правда» опублікувала матеріал-викриття зі слів працівників «Укрінформу» про поширення в агентстві «темників» тобто вказівок влади щодо того, у який спосіб треба висвітлювати в новинах політичні події в Україні.
  • Йшлося про те ексгендиректора агентства Олексій Мацука надсилав у регіональні редакції списки з рекомендаціями бажаних спікерів та тем.
  • Напередодні Стригун підтвердив існування списку, керуючись яким, журналісти мали готувати матеріали для агенції. Згідно з ним, були «бажані» спікери люди, до яких варто звертатися за коментарями, і «небажані».
  • 31 травня Комісія з журналістської етики виключила зі свого складу ексгендиректора «Укрінформу» Мацуку через поширення «темників».

www.pravda.com.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *