Київське водосховище навіть теоретично не може затопити столицю — експерт

Київ навіть теоретично не може бути затоплений, бо переважна частина його території – на висотах 140-150 метрів, а Київське водосховище має позначки у 103 метри.

Про це сказав в ефірі Українського радіо гідролог, географ Віктор Вишневський, коментуючи чергове російське ІПСО щодо нібито загрози руйнування дамб Київської і Канівської ГЕС, передає Укрінформ.»

«Не може Київ бути затоплений хоча б тому, що переважна частина його території – на висотах 140-150 метрів, а Київське водосховище має позначки в 103 метри. Тож це нереально, адже не може те, що є внизу, наприклад, океан, затопити щось на висоті, той же Тибет», — зазначив експерт.

Крім того, за його словами, Київське водосховище має площу близько 900 квадратних кілометрів, а у Києва така ж площа. Навіть якщо допустити прорив такого об'єму води, його забракне для затоплення, підкреслив Вишневський.

Звичайно, зазначив експерт, вода рухатиметься вниз і розрахунки можливого затоплення виконувалися, але теж у теоретичному аспекті, коли, приміром, замість гідровузла утвориться отвір завширшки, наприклад, у 100 або 200, 300 метрів. «Якщо раптом утворюється отвір у 100 метрів, то, за розрахунками, Київ фактично не затоплюється, за винятком невеликої території, яка тяжіє до самого Дніпра. Зокрема, йдеться про Нижні сади», — пояснив він.

Також експерт вказав, що Київська ГЕС достатньо міцна, її турбіни розташовані не у відкритому приміщенні, а глибоко під землею. Їх фактично неможливо зруйнувати ракетним ударом.

«Споруда Київської ГЕС має довжину 300 м. Це суцільний бетон і, на щастя, на відміну від ДніпроГЕСу, турбіни Київської ГЕС розташовані не у якомусь відкритому приміщенні, а глибоко під землею. Тож вони доволі добре захищені», — наголосив Вишневський.

Щодо Канівської ГЕС, то, за експерта, вона новіша років на 8, ніж Київська, і трохи потужніша, ніж Київська.

На Канівській ГЕС встановлено 24 гідроагрегати, в той час як на Київській – 20, зазначив Вишневський.

«Також важливо, що Канів незрівнянно менше, ніж Київ, розташований лише на правому березі, доволі високо. Нижче Канева поблизу взагалі немає великих населених пунктів. Найближче – Черкаси, але це дуже далеко», — зазначив він.

Як повідомлялося, речниця МЗС Росії Марія Захарова 12 липня стверджувала, що нібито Київ готує руйнування дамб Київської ГЕС і Канівського водосховища. Як сказала Захарова, це робиться, аби потім "знову вигадати історію, яку нав'язуватимуть міжнародній спільноті, зі звинуваченнями проти Росії у скоєнні воєнних злочинів", а також, щоби попросити в Заходу нову військову допомогу.

Центр протидії дезінформації Ради нацбезпеки і оборони України пояснив, що такі заяви Захарової — чергова інформатака з боку РФ, щоби викликати паніку серед українців. Ворог розраховує, що українці під впливом страху будуть вимагати піти на поступки Росії, зазначали у ЦПД. Також у Центрі протидії дезінформації наголосили, що армія РФ не має засобів та можливостей для знищення дамб біля Києва та Канева.

Фото з відкритих джерел

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *