«Кіборг», бригадний генерал та герой України: чим відомий новий командувач ССО Трепак

Трепака призначено командувачем ССО / колаж УНІАН, фото ukrgeroes.com.ua, cbn.com.ua

Новопризначений командувач Силами спеціальних операцій ЗСУ, бригадний генерал Олександр Трепак був старшим військовим начальником з оборони аеропорту Донецька в 2014 році, отримав звання героя України, а також нагороджений орденами Богдана Хмельницького I, II, III ступенів за мужність і героїзм.

Олександр Трепак — біографія

Народився Олександр Трепак 15 вересня 1976 року в сім’ї військовослужбовця. Після закінчення школи 1993-го вирішив піти стопами батька і став військовим у четвертому поколінні. Кар’єру починав зі служби в розвідувальних підрозділах ЗСУ.

З 2008 року проходив службу у лавах 3-го окремого полку спецпризначення. Там він став командиром загону.

Відео дня

З 2014 року брав участь в антитерористичній операції (АТО) на сході України.

23 березня 2016 року призначений командиром Кіровоградського 3-го полку спецпризначення.

У червні 2017 року закінчив Національний університет оборони України, отримавши диплом магістра.

Оборона аеропорту Донецька і звання Героя України

Під час АТО Олександр Трепак спільно з підрозділами спеціального призначення Військової служби правопорядку охороняв Центр забезпечення бронетанковим озброєнням у Бахмуті та базу зберігання стрілецької зброї в селі Парасковіївка.

Брав участь в операції з пошуку та евакуації важко пораненого командира Центру Володимира Чобітка 7 червня 2014 року біля Бахмута. Під час неї Трепак, очолюючи підгрупу з 8 бійців, захопив ворожий блокпост на в’їзді в місто і протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки. Отримав кульове поранення в ногу, з яким дві доби відбивав атаки бойовиків на Центральну артилерійську базу озброєння.

Після лікування з 27 серпня до 3 жовтня 2014 року був старшим військовим начальником з оборони аеропорту «Донецьк». Організовував контрдиверсійну і контрзасадну роботу в околицях аеропорту, відбиваючи спроби терористів перекрити шляхи постачання.

Став прототипом одного з героїв фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги», який присвячений обороні аеропорту Донецьк.

За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм 12 лютого 2015 року указом президента Трепаку присвоїли звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

Трепак — новий командувач ССО

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, 9 травня президент України Володимир Зеленський призначив Олександра Трепака командувачем Сил спеціальних операцій (ССО) ЗСУ указом №314/2024.

На цій посаді Трепак змінив Сергія Лупанчука.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *