Китай відповів НАТО через звинувачення в бік Росії – заява МЗС

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї / Фото: Associated Press

МЗС Китаю застерігає Альянс від розпалювання конфронтації.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї відповів на «безпідставні звинувачення» НАТО в тому, що Пекін допомагає Росії у війні проти України. Він також застеріг Альянс від розпалювання конфронтації. 

Про це повідомляє BBC.

Як пише видання, коментарі очільника МЗС Китаю прозвучали через кілька годин після того, як лідери країн-членів НАТО зібралися у Вашингтоні і прийняли декларацію, в якій згадується війна в Україні. 

Вони, зокрема, звинуватили Китай у тому, що той є «вирішальним посібником» Росії через його «широкомасштабну підтримку російської оборонної промислової бази», і це були одні з найжорсткіших висловлювань на адресу Пекіна.

«Вони закликали Китай припинити «будь-яку матеріальну і політичну підтримку» військових зусиль Росії, зокрема постачання матеріалів подвійного призначення, які можуть бути використані як у цивільних, так і у військових цілях», — пише видання.

BBC нагадує, що західні держави раніше звинувачували Пекін у передаванні Москві безпілотних і ракетних технологій, а також супутникових знімків. 

За оцінками США, близько 70% верстатів і 90% мікроелектроніки, які зараз імпортує Росія, походять з Китаю. Пекін також звинуватили у проведенні «зловмисної кібернетичної та гібридної діяльності, включаючи дезінформацію» проти країн НАТО.

Ван Ї сказав, що «Китай категорично не приймає» всі ці звинувачення, і наполягав на тому, що вони «завжди були силою миру та силою стабільності».

У коментарях, оприлюднених державними ЗМІ Китаю, він сказав, що інша політична система та цінності Китаю «не повинні використовуватися як причина для розпалювання НАТО протистояння з Китаєм», і закликав НАТО «залишатися в своїх межах».

Нагадаємо, у НАТО відреагували на військові навчання Китаю і Білорусі біля кордону Польщі.

Читайте також провідні новини дня:

  • «Це не наша війна»: підсумки ювілейного саміту НАТО – Захід продовжує політику умиротворення Путіна
  • Путін шукає найболісніший ракетний шлях на Київ: експерт назвав загрози найближчого часу
  • «Мене врятувало диво»: лікарка «Охматдиту» Леся Лисиця розповіла про ракетний удар РФ по лікарні

Китай спрямував військових до Білорусі, а Північна Корея — до Росії!


Китай відповів НАТО через звинувачення в бік Росії – заява МЗС


tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *