Коли в Україні перестануть відключати світло за графіками: експерт дав оптимістичний прогноз

Фото: в Україні наступного тижня можуть припинити застосовувати графіки відключень світла (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Іван Носальський

В Україні графіки відключення світла можуть припинити застосовувати вже наступного тижня. Причиною є прогнозоване похолодання.

Про це у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна заявив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

Коли скасують графіки

Він зазначив, що спека в Україні дуже впливає на відключення світла. Це пояснюється тим, що у країні немає резервів потужності і через це виникає дефіцит потужності. Тому енергетики змушені застосовувати графіки відключення світла.

«Скільки це триватиме? Я думаю, що ми вже перебуваємо наприкінці цього літнього спекотного періоду. І, напевно, тиждень, максимум десять днів ще будуть непростими, і будуть застосовуватися графіки», — розповів Омельченко.

За його словами, графіки будуть не такими масштабними, як це було у липні. Одночасно обмежуватимуть одну-дві черги, а на вихідних відключення світла можуть взагалі не застосовувати.

«Сподіваюся, що з вівторка, коли стовпчик термометра піде вниз, припиниться застосування графіків відключень і ми перейдемо у стабільний режим роботи», — додав експерт.

Чому світло вимикають увечері

Директор енергетичних програм «Центру Разумкова» пояснив, що зазвичай до вечора приміщення нагрівається і в цей час зазвичай фіксується пік споживання електроенергії.

При цьому вдень працює сонячна енергетика, яка покриває близько 18% в енергетичному балансі.

Омельченко зазначив, що увечері генерація електроенергії сонячними електростанціями падає, тому зменшується потужність енергетичної енергосистеми та збільшується дефіцит.

Що передувало

Нагадаємо, в Україні цього тижня побутовим споживачам вперше за три тижні почали вимикати світло в рамках графіків.

Причиною повернення обмежень є спека, яка спостерігається у всіх регіонах України.

Зокрема, завтра, 21 серпня, графіки відключень світла будуть застосовуватися з 16:00 до 24:00.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *