Колишнього голову Старого Салтова за колабораціонізм засудили на три роки

Суд визнав винним селищного голову Старосалтівської громади Харківщини Едуарда Коновалова у колабораційній діяльності та призначив покарання – три роки ув’язнення.

Як передає Укрінформ, вирок Київського районного суду Харкова опублікований у Єдиному реєстрі судових рішень 15 липня.

“Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати посади в органах влади, місцевого самоврядування на строк 10 років, з конфіскацією усього належного майна”, — йдеться у тексті вироку.

Зазначається, що строк перебування під вартою (з 7 травня 2022 року до 16 квітня 2024 року) зараховуватиметься у термін відбуття покарання. Зараз щодо обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді застави, клопотань про його зміну до суду не надходило.

Коновалов у суді своєї провини не визнав. Він стверджував, що допомагав місцевим мешканцям з продуктами харчування та водою під час окупації, а також відмовився надавати окупантам списки учасників АТО.

Як зауважують у громадській організації “Харківський антикорупційний центр”, від початку слідства Коновалову загрожувало 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення за обвинуваченням у державній зраді в умовах воєнного стану, але пізніше провадження перекваліфікували на статтю про колабораційну діяльність.

Вирок ще не набув сили, триває строк апеляційного оскарження.

Як повідомляв Укрінформ, Едуарду Коновалову оголосили підозру в державній раді 7 травня 2022 року. За даними слідства, під час окупації громади посадовець перейшов на бік Росії. Зокрема, провів нараду депутатів селищної ради, на якій заявив, що відтепер допомагатиме армії РФ, а також агітував місцевих мешканців сприяти загарбникам, забезпечував їх житлом, їжею та транспортом.

Селище Старий Салтів (Чугуївський район) було визволено 4 травня 2022 року.

Фото: Shutterstock

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *