Кучма більше не братиме участі в роботі ТКГ у Мінську

Сьогодні, 2 жовтня, в Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє прес-секретарка українського представника в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер

Так звані “позачергові вибори” в ОРДЛО грубо порушують зобов’язання РФ як сторони Мінських домовленостей. Якщо вони будуть проведені, їхні результати не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою. Волевиявлення на Донбасі може відбутися лише згідно з Мінськими угодами – за українським законодавством, за участі українських політичних партій та ЗМІ, з дотриманням стандартів ОБСЄ, за моніторингу БДІПЛ, міжнародних спостерігачів. Україна залишається відданою мирному врегулюванню ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей.

Сталої тиші на Донбасі немає, гинуть люди, руйнується інфраструтктура та житлові будинки. На території ОРДЛО тривають перешкоджання роботі СММ ОБСЄ.

Впродовж шкільного перемир’я (29 серпня – 30 вересня 2018-го) українська сторона зафіксовала 789 обстрілів з боку незаконних збройних формувань ОРДЛО. Вогонь загарбники вели переважно з БТР, БМП, СПГ, ПТРК, РПГ, АГС, використовували стрілецьку зброю та снайперів.

80 разів використано зброю, заборонену Мінськими домовленостями, – це артилерія калібром 152 мм, 120-мм і 80-мм міномети. Із боку російських окупантів і колаборантів ОРДЛО мали місце вісім обстрілів населених пунктів – Красногорівки, Водяного, Широкина, Північного, Південного, Новолуганського, двічі за цей період стріляли по Майорську.

Українська сторона наполягає на проведенні розслідування трагічної загибелі дітей, які підірвалися на міні в окупованій Горлівці. За попередніми даними вибуховий пристрій був міною направленої дії МОН-50.

Українська сторона поінформувала щодо проведених робіт із розмінування. Із 2014 року українські фахівці розмінували на Донбасі 29 тисяч гектарів фронтової та прифронтової території, виявили та ліквідували 420 тисяч вибухонебезпечних предметів. Зокрема, нещодавно проведено розмінування та ремонт низки важливих об’єктів життєзабезпечення, зокрема це елементи очисних споруд ПАТ “Бахмутський аграрний союз”; ділянка Південно-Донбаського водогону; шламонакопичувавач І–ІІІ черги фенольного заводу в районі Новгородського; ділянка газопроводу високого тиску та газорозподільна станція в районі Мар’їнки.

Гуманітарна підгрупа продовжує працювати над звільненням утримуваних осіб.

У соціально-економічній підгрупі працюють над відновленням мобільного зв’язку. Наприкінці квітня 2018 року було відновлено 70% мобільного зв’язку мережі “Водафон Україна” на території ОРДЛО. Через істотні пошкодження волоконнооптичної лінії зв’язку на лінії Оленівки – Волноваха решту зв’язку поки що повернути неможливо. Українська сторона неодноразово зверталася до ОБСЄ із проханням сприяти в питанні отримання необхідних гарантій для відновлення зв’язку, проте фахівці компанії досі не отримали необхідних гарантій безпеки. Натомість в ОРЛО немає проблем із отриманням необхідних умов для відновлювальних робіт. Також лишається неврегульованою проблема повернення власності з ОРДЛО, як української – державної та приватної, так і тієї, що належить іноземним компаніям. Зокрема, українська сторона не отримала відповіді на питання щодо повернення рухомого складу ПАТ “Укрзалізниця”.

На завершення сьогоднішньої роботи в Мінську Леонід Кучма подякував колегам у Тристоронній контактній групі за спільну роботу. У такий спосіб підбито підсумок його роботи представника України в Тристоронній контактній групі. Окрему вдячність Кучма висловив білоруській стороні за сприяння в організації переговорного процесу. Своєю чергою Мартін Сайдік від імені Тристоронньої контактної групи подякував Кучмі за його внесок у Мінський процес, а також за його мудрість і відданість своїй державі – Україні, виявлені ним під час переговорного процесу в Мінську.

(Еще нет голосов, оставьте первым)