Кулеба пояснив, чому і як Україна підтримує контакти з Придністров’ям

НЕВИЗНАНЕ ПРИДНІСТРОВ’Я, ФОТО: GETTY IMAGES

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Україна через посла з особливих доручень Пауна Роговея підтримує контакт із невизнаним Придністров’ям виключно в координації з Кишиневом.

Деталі: Як пояснив Кулеба, Україна як учасниця процесу придністровського врегулювання «проводить консультації як із представниками зазначеного процесу, за винятком країни-агресора Росії, так і зі сторонами конфлікту – Кишиневом і Тирасполем».

Він наголосив, що посол з особливих доручень МЗС Паун Роговей як представник України проводив зустрічі з лідером де-факто Придністровського регіону Молдови Вадимом Красносельським.

«Такі зустрічі в тісній координації з молдовською стороною проводилися і будуть проводитися надалі. Ці контакти – частина роботи спецпредставника. Важливо підкреслити, що він тісно координує свою діяльність із Кишиневом, і в зв’язку з цим жодних неузгоджених кроків чи ініціатив із нашого боку ніколи не було і не буде», – зазначив український міністр.

Окремо Кулеба підкреслив недієздатність попереднього формату врегулювання придністровського конфлікту «5+2» через присутність там країни-агресора Росії.

«Тому на цьому етапі найефективнішим інструментом є діалог у форматі «1+1″, тобто прямі переговори і консультації між Кишиневом і Тирасполем», – констатував він.

«З урахуванням початку переговорного процесу щодо вступу Молдови та України до Європейського Союзу, придністровське врегулювання повинно стати питанням європейського порядку денного, зокрема – у сфері безпеки», – додав голова МЗС.

Президентка Молдови Мая Санду раніше не виключила, що в наступні кілька років з’явиться «геополітична можливість», яка дозволить розв’язати конфлікт у Придністровському регіоні.

Читайте також: Настав час ліквідувати Придністров’я. Як для цього має і як не може діяти Україна.

www.pravda.com.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *