Лавров заявив про готовність Росії протистояти НАТО ще в одному регіоні планети: про що йдеться 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров погрожує НАТО війною в Арктиці / Фото: Associated Press

У РФ підкреслили, що Арктика не є територією НАТО.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у п'ятницю, 20 вересня, заявив, що Росія «цілком готова» до конфлікту з НАТО в Арктиці.

Про це пише Politico з посиланням на росЗМІ.

«Ми бачимо, що НАТО активізує навчання, пов'язані з можливими кризами в Арктиці. Наша країна [РФ – ред.] повністю готова захищати свої інтереси у військовій і політичній сфері, а також у питаннях оборонних технологій», – наголосив Лавров.

Видання зазначає, що коментарі очільника російського МЗС «знаменують собою черговий раунд брязкання зброєю з боку Кремля», який останніми роками вже неодноразово використовував ядерний шантаж і погрожував НАТО війною.

Варто зауважити, що вісім країн світу мають територію в Арктиці. Сім із них, за винятком Росії, є членами Північноатлантичного альянсу: Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія, Канада, США та Ісландія.

Проте це не завадило Лаврову попередити своїх арктичних сусідів, що «Арктика не є територією НАТО». Він також заявив, що й інші неарктичні країни, як-от Китай та Індія, мають свої інтереси в найпівнічнішому регіоні земної кулі.

Видання також нагадало, що торік один з російських дипломатів погрожував, що в разі розв'язання збройного конфлікту між НАТО та РФ «першою постраждає» Фінляндія.

А вже на початку поточного року Росія призупинила щорічні внески Арктичній раді після того, як інші її члени бойкотували участь Москви через війну в Україні.

Нагадаємо, як пише Foreign Policy, протягом останніх кількох десятиліть двосторонні й міжнародні угоди між Росією та іншими арктичними державами підсилювали спільну північну безпеку, а також наукові інтереси. Але після повномасштабного вторгнення Росії до України ці домовленості швидко розвалилися.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *