Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

Фото Кардіохірурги Першого медоб'єднання Львова пересадили серце військовослужбовцю ЗСУ Василю Ципівку, в якого після важкого поранення розвинулася серцева недостатність. Сьогодні чоловіка виписали додому.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Це якесь диво! Я в це не вірив. Йшов на операцію, як на війну. Але я живий, і тепер здорове серце б’ється в мене в грудях», — зазначив Василь Ципівко перед випискою.

На дванадцяту добу після трансплантації донорського серця Василя відпускають з лікарні додому.

Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

49-річний Василь Ципівко родом із селища Шкло, що на Львівщині. До війська чоловік доєднався ще на самому початку повномасштабного вторгнення — у березні 2022 року. Служив стрільцем. Через півтора роки у лавах ЗСУ — у вересні 2023-го — поруч із Василем розірвався ворожий боєприпас. Попри важке поранення, чоловік відновився, але згодом його самопочуття різко погіршилося.

Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

«У мене з'явилася задишка. Стало важко ходити — не міг пройти й п’ять метрів. Я навіть шнурівки не міг зав'язати, бо задихався», — розповів ветеран.

Результати обстеження показали, що у чоловіка спадкове захворювання — дилатаційна кардіоміопатія, раніше хвороба про себе не давала знати, а спровокувало загострення поранення. Спочатку роботу серця захисника лікарям вдавалося підтримували за допомогою пігулок. Коли медикаменти вже перестали допомагати, пацієнта поставили в лист очікування на донорське серце.

Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

У ніч з 6 на 7 травня з’явився донор, але він був в Одеській області. Аби виконати цю операцію, лікарі з пацієнтом та всім необхідним обладнанням вирушили за 600 кілометрів від Львова.

«Стан Василя був критичний. Зі своїм серцем він не прожив би і місяця. Донор ідеально підходив, але транспортувати його у Львів було неможливо, адже серце живе лише чотири години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію», — розповів керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб’єднання Львова Роман Домашич.

Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

Донором став 37-річний чоловік, який потрапив в ДТП і якому медики з лікарні на Одещині констатували смерть мозку. Його родина дозволила вилучити органи, задля порятунку життя інших людей.

Трансплантацію львівські кардіохірурги виконали в місті Балта Одеської області — на базі міської лікарні. Операція минула успішно і вже на наступну добу після пересадки органу лікарі разом із пацієнтом повернулися до Львова. А вже на другу добу Ципівко почав ходити.

Як повідомляв Укрінформ, львівські кардіохірурги пересадили серце 42-річному чоловіку, якого від летального випадку могла врятувати лише термінова трансплантація – він переніс два інфаркти.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *