Міноборони підтримало легалізацію приватних військових компаній, але є нюанси

В Україні можуть з’явитися власні «ПВКашники» / фото facebook.com/GeneralStaff.ua/

Міністерство оборони України підтримало законопроект, який зареєстровано у Верховній Раді, про міжнародні оборонні компанії в Україні, але має до нього зауваження. Про це повідомляє Урядовий портал.

У висновку Міністерства оборони до законопроекту з реєстраційним номером 11214, автором якого є народний депутат України Сергій Гривко, сказано, що у запропонованій редакції законопроект не узгоджується з Конституцією України, законами України «Про оборону України», «Про розвідку». Також він суперечить міжнародним договорам та рекомендаціям документа Монтре, в якому розкриваються питання функціонування приватних військових компаній в період збройного конфлікту. Зазначається, що Україна є одна із 17 держав, які взяли участь у його підготовці.

В Міноборони зазначають, що необхідне створення нормативно-правової бази для здійснення військово-консалтингової діяльності із залученням міжнародного передового досвіду. Пропонує при підготовці до другого читання законопроект «суттєво доопрацювати», створивши робочу групу за участю представників міністерства.

Відео дня

На сьогодні законопроект ще не розглядався в сесійній залі парламенту навіть у першому читанні.

Приватні військові компанії в Україні

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді України 26 квітня було зареєстровано законопроект про міжнародні оборонні компанії в Україні. 

Ним пропонується дозволити оборонним кампаніям діяти за кордоном, охороняючи об’єкти, людей чи території тих, чи інших держав. По суті даним законопроектом передбачена легалізація і визначення правил функціонування приватних військових компаній. 

В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що йдеться про вирішення кількох ключових проблем, які постануть перед Україною після демобілізації військових та закінчення війни: підвищення рівня зовнішньої та внутрішньої безпеки; збільшення доходів Державного бюджету України; розвиток та безпека громад; сприяння соціально-психологічній реабілітації демобілізованих військових; належне фінансове забезпечення демобілізованих військових.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *