Мобілізаційний вік в Україні має бути з 20 років, — нардеп

Нардеп висловився за зниження мобілізаційного віку в Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН

Окремі американські чиновники вважають, що мобілізаційний вік в Україні має бути з 20 років.

Про це заявив народний депутат від фракції «Голос», секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в ефірі стріму «Говорить великий Львів».

«У всьому світі немає такого, що люди з 18 чи з 20 років не призиваються. Мені пишуть мої колеги, конгресмени та говорять: ми вам даємо озброєння, ви кажете, у вас немає людей. Як це у вас до 25 років не призивають? Це як взагалі? Мені складно пояснити, бо я не знаю, чому. Юридично в мене є відповідь, тому що у нас прописано все в законі», — сказав депутат.

Відео дня

За його словами, війна триває, і ми маємо бути реалістами. «У нас не вистачає людей, у нас не вистачає людей саме таких молодих. Мені різне кажуть, що ми отримаємо втрачене покоління, бо вони підуть на війну, і вони будуть втраченим поколінням. А я кажу: якщо ця категорія людей вже зараз не хоче захищати нашу країну, то вони вже втрачене покоління. Ми виховали тих, хто не хоче йти захищати свою Батьківщину. Не про всіх говорю. І ми маємо це розуміти», — сказав він.

Костенко вважає, що варто знизити мобілізаційний вік до 20 років:

«Нехай не з 18, а з 20 років ми маємо призивати, комплектувати, і всі разом воювати за нашу країну. У нас можна депутатам балотуватись і приймати складні управлінські рішення та закони з 21 року, а воювати — з 25. Я не знаю, хто це придумав».

Водночас нардеп додав, що наразі у Комітеті Ради з нацбезпеки таке питання не підіймається, хоча дискусії навколо нього і ведуться.

У центрі уваги мобілізація в Україні — що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, в Україні досі немає чітких термінів служби у війську через проблеми з мобілізацією, й навряд чи законопроєкт про демобілізацію поставить у цьому питанні крапку. На думку Костенка, невизначеність у цьому питанні — відповідальність і суспільства, і тих, хто ухиляється від військової служби.

«У нас проблеми з мобілізацією. Останнім часом вона трохи погіршилася. У мене питання: як ми можемо визначити ці чіткі терміни служби, якщо в нас немає ким замінити (військових на фронті — УНІАН). Тому тут питання насамперед до проведення мобілізації, мотивації людей», — пояснив політик.

Він додав, що це виклик для всього суспільства, адже «хтось іде в армію і захищає державу, а хтось не хоче туди йти і вважає, що робота буде зроблена замість нього».

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *