Мовний скандал в Одесі: блогерку вигнали з «бізнес-заходу» за прохання говорити українською

Відео В Одесі місцеву блогерку Юлію Карабаджак попросили залишити "Вечір нетворкінгу" через прохання до спікера говорити українською. Мовний омбудсмен запевнив, що порушники будуть покарані.

Про інцидент, який стався 15 червня, Карабаджак розповіла в Інстаграмі, передає Укрінформ.

Спікери заходу спілкувалися російською мовою, а коли блогерка звернулась до них із проханням говорити українською, їй відповіли, що “так удобнєє”. Після цього дівчина зауважила, що в разі відмови спілкуватись державною мовою має бути хоча б перекладач. На що спікер попросив вивести її із зали, при цьому такі дії організаторів супроводжувались оплесками учасників.

“Я знала, куди йду, й очікувала, що буде саме так. Тому я встала і сказала, що так далі не може продовжуватись. Мене вивели, я по суті нічого не змінила, але насправді це не кінець”, — прокоментувала конфлікт Юлія.

Ситуація набула розголосу в соцмережах. 

На інцидент зреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори "бізнес-заходу", маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і Кримінального кодексу", — написав він у Фейсбуку.

Мовний омбудсмен вказав, що цькувати за мову та виганяти з публічної події — це і предмет уваги правоохоронних органів. "Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання по відношенню до громадян України", — наголосив Кремінь, висловивши сподівання і на реакцію місцевої влади, яка у випадку таких порушень зобов'язана реагувати належним чином

Згодом організатор "Вечора нетворкінгу" Віталій Ступаєнко оприлюднив в інстаграмі відео з вибаченням.

“Вчора на івенті сталась конфліктна ситуація, яка стосувалась мовного питання. Я хочу вибачитись за те, що ми не допрацювали, хочу сказати, що це я як організатор повинен відповідати за такі питання і повністю несу відповідальність. Вибачаюся перед всіма людьми, кого це зачепило, та перед Юлею, з якою в нас сталось непорозуміння. Ми адекватні українці, ми за Україну. Гарантую, що в майбутньому івенти будуть лише українською мовою”, — зазначив Ступаєнко.

Як повідомляв Укрінформ, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на скандал у Дніпрі, коли викладачка вишу нібито вимагала від своєї студентки відповідати російською мовою.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *