На Хмельниччині чоловік організував онлайн-сервіс, який надавав доступ до підсанкційних сайтів РФ

Кіберполіцейські Хмельниччини викрили хакера, який, за інформацією слідства, заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських сайтів.

Про це поінформував Департамент кіберполіції Нацполіції України, передає Укрінформ.

"Кіберполіцейські Хмельниччини спільно зі слідчими ГУНП та співробітниками Управління СБУ в області за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури припинили діяльність онлайн-сервісу, який надавав доступ до сайтів країни-агресора в обхід санкційних обмежень РНБО", — зазначили у поліції.

Правоохоронці встановили 28-річного хакера-самоучку з Хмельницького, який невдовзі після початку повномасштабного вторгнення РФ організував незаконну діяльність VPN-сервісу.

За інформацією НПУ, цей "стартап" дозволяв громадянам у обхід санкцій РНБО отримувати доступ до понад 48 млн ІР-адрес російського сегменту інтернету.

На Хмельниччині чоловік організував онлайн-сервіс, який надавав доступ до підсанкційних сайтів РФ

За даними слідства, щоденний обсяг мережевого трафіку перевищував 100 гігабайт.

"Для налаштування інтернет-трафіку із тимчасово окупованими територіями України та регіонами рф фігурант обладнав автономне серверне приміщення у своїй квартирі. Окрім цього, зловмисник орендував сервери, розміщені на території Німеччини, Франції, Нідерландів та рф", — пояснили у поліції.

Зазначається, що завдяки цьому спецслужби ворога мали технічну можливість доступу до інформації про усіх користувачів VPN-сервісу.

"Свій сервіс чоловік рекламував у власних телеграм-каналах і тематичних спільнотах, а також на всесвітньо відомому ІТ-ресурсі, де позиціонував себе у якості розробника проєктів та підшукував однодумців", — поінформували у пресслужбі.

За місцями перебування фігуранта та його можливих спільників поліцейські провели обшуки — у Хмельницькому та Житомирі. У ході цих обшуків було виявлено та вилучено серверне обладнання, компʼютерну техніку, мобільні телефони, котрі містять докази незаконної діяльності ділків.

Наразі правоохоронці аналізують масив інформації з вилучених ґаджетів для встановлення спільників чоловіка та джерел фінансування його "бізнесу". Відпрацьовується версія співпраці хакера з агентами РФ.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинені під час дії воєнного стану).

Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

"За результатами розслідування можлива додаткова кваліфікація", — пояснили у поліції.

Як повідомляв Укрінформ, на Дніпропетровщині правоохоронці затримали хакера, який продавав бази даних 10 тисяч користувачів з різних країн.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *