На Львівщині вшанували пам’ять січових стрільців, які 109 років тому перемогли у бою за Маківку

Фото У Львівській області вшанували пам’ять січових стрільців, які 109 років тому отримали перемогу у бою за гору Маківка.

Про це у Телеграмі повідомляє Львівська ОВА, передає Укрінформ.

«На Львівщині відзначили 109 річницю перемоги у бою за гору Маківка. Пам’ятний захід відбувся біля Меморіалу українським січовим стрільцям, що розташований на Стрийщині. Щоб віддати шану, присутні запалили лампадки та поклали квіти. Представники місцевого духовенства провели чин панахиди за загиблими воїнами», — повідомляє Львівська ОВА.

Зазначається, що до вшанування памʼяті долучилися представники департаментів ЛОВА, духовенство і громадськість.

Бої за Маківку — запеклі позиційні бої за гору в Карпатах, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915, під час Першої світової війни на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана задля заволодіння панівною висотою — горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

Здобуття вершини, що планувалось 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були використані всі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.

Українські січовики, які боролися в складі австро-угорських військ, залишили про ці бої численні спогади. Вони боролися проти Російської імперії заради здобуття Україною незалежності. Бій за Маківку став темою численних науково-історичних досліджень і патріотичних літературно-художніх творів.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні також в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій.

Фото: Львівська ОВА / Телеграм

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *