На Одещині через спеку зросла популяція каракуртів

Фото В Одеській області в Нацпарку «Тузлівські лимани» через спекотну й посушливу погоду зросла популяція отруйних павуків каракуртів чи «Чорних вдів».

Про це у Фейсбуці повідомили в Національному природному парку «Тузлівські лимани», передає Укрінформ.

«Були роки й навіть десятиріччя, коли про каракурта нічого не було чутно, а після зміни умов знову «з'являвся», оскільки чисельність його різко зростала. Зазвичай це відбувалося тоді, коли спекотна й посушлива погода — саме такі умови найсприятливіші для цього виду», — йдеться у дописі.

У Нацпарку зазначили, що при обстеженні території «Тузлівських лиманів» науковці зафіксували по 2-3 самиці чорної вдови на одному квадратному метрі в прибережній захисній смузі Малошаганського та Джантшейського лиманів.

«Скорочення природних біотопів внаслідок діяльності людини приведе до поступового переселення каракурта в антропогенні біотопи, що тягне за собою велику небезпеку для людини», — наголосили науковці.

Каракурт є небезпечним для людини видом павуків. Його отрута має токсичну дію на центральну та периферичну нервову систему, викликає отруєння всього організму та може призвести до смерті.

Після укусу на шкірі з'являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта може викликати психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнення дихання.

Самка каракурта досягає 2 см в довжину, оксамитово-чорного кольору. Під час розмноження у неї на черевці з'являються червоні цяточки. Самці менші від самок. Після спарювання, якщо самець не встигає втекти, самка його з'їдає, за що й отримала назву «чорна вдова».

В Україні поширений один вид роду, який відомий з Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та з Криму. Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області у Хаджибейському лимані екологи виявили масовий мор пеленгасу.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *