Фото Фермери в Одеській області засіяли поля п’ятьма експериментальними сортами бавовнику.
Про це у Фейсбуці повідомив Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА, передає Укрінформ.
«Перші паростки можна буде побачити за два тижні», — йдеться у повідомленні.
Зазначається, що на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику, особливо в районах, які потерпають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи.
За результатами досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, урожайність бавовнику на суходолі становить 1,8 т/га, а на зрошуваних землях – 2,7 т/га.
За даними ОДА, в Одеській області близько десяти підприємств висловили бажання засіяти невеликі експериментальні поля, аби визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.
Бавовник — це однорічна культура з практично безвідходним виробництвом: з неї отримують волокно (до 40%) і насіння (60%), із якого виготовляють технічну олію, макуху для тваринництва, а стулки коробочок використовують як біопаливо. Крім того, відходи бавовнику є стратегічною сировиною для виробництва пороху.
Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у квітні ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні».
Фото: Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА / Фейсбук