На зустрічі з Путіним Цзіньпін заговорив про «непорушну дружбу» з РФ

Президент Китаю Сі Цзіньпін та російський диктатор Володимир Путін / Фото: Associated Press

Російський диктатор Володимир Путін зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном на полях саміту БРІКС у Казані. Вони обговорили подальше поглиблення співпраці між країнами.

Лідер Кремля Володимир Путін заявив, що російсько-китайське співробітництво у світових справах нібито виступає одним із головних «стабілізуючих чинників» на світовій арені.

Про це він заявив на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном на полях саміту БРІКС.

«За минулі 75 років російсько-китайські відносини вийшли на рівень всеосяжного партнерства і стратегічної взаємодії. І ми можемо з повною упевненістю стверджувати, що вони стали зразком того, як у сучасному світі мають будуватися відносини між державами. Наша багатопланова співпраця має рівноправний, взаємовигідний і абсолютно некон'юнктурний характер», — сказав диктатор РФ.

Путін зазначив, що після торішнього рекорду у взаємній торгівлі Росія і Китай, незважаючи на «негативний зовнішній вплив», зберігають динаміку економічного зростання та економічної взаємодії.

«У січні-серпні товарообіг, за нашими даними, збільшився на 4,5 відсотка. За китайською статистикою є невелика різниця. Але загалом позитивна тенденція зберігається», — сказав Путін.

За його словами, успішно реалізуються спільні проєкти в енергетиці, промисловості, високих технологіях, транспорті, у сільському господарстві та в багатьох інших галузях. Так у Татарстані побудований і новий логістичний центр, який використовується для вантажоперевезень між РФ і Китаєм. 

Путін зазначив, що російсько-китайське співробітництво у світових справах виступає «одним із головних стабілізуючих чинників на світовій арені», а Москва і Пекін мають намір і надалі нарощувати координацію на всіх багатосторонніх майданчиках з метою «забезпечення глобальної безпеки і справедливого світопорядку».

Зі свого боку голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що в умовах «небаченої за століття тектонічної трансформації» міжнародна ситуація переживає серйозні зміни та потрясіння.

«Але це не може похитнути моє переконання в непорушності стратегічного вибору двох країн на користь твердої взаємної підтримки, непорушності глибокої багатовікової дружби між нашими країнами і непорушності почуття обов'язку Китаю і Росії як великих держав», — заявив Цзіньпін.

Нагадаємо, раніше заступник голови центральної військової ради КНР Чжан Юся зробив заяву про поглиблення співпраці з армією РФ.  Мовляв, країни хочуть вивести відносини «на найвищий рівень за всю історію».

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *