Національний архів поповнився фото- та відеодокументами про злочини військ РФ на Донеччині

До Національного архівного фонду вже зібрано близько 4,5 тисячі фотодокументів та близько 1,5 тисячі відеодокументів про факти злочинів росіян на території Донеччини з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це на брифінгу повідомила директорка Державного архіву Донецької області Ірина Шишолік, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо поповнення Національного архівного фонду. Окрім традиційного комплектування документами установ ми збираємо фото- та відеодокументи, які свідчать про факти злодіянь росіян на території Донеччини під час повномасштабного вторгнення. Архівом зібрано вже близько 4,5 тисячі фотодокументів та близько 1,5 тисячі відеодокументів», — сказала Шишолік.

Вона на уточнююче запитання кореспондента Укрінформу, додала, що наразі збір цієї інформації проводиться з відкритих джерел з інтернету.

«Ми збираємо інформацію в основному з інтернету. Тобто, зберігаючи авторське право, ми все описуємо і даємо посилання на автора цих матеріалів. Зараз саме збираємо для того, щоб зберегти, а далі вже будемо працювати з цим. Також плануємо і зв'язуватися з авторами інформацій», — пояснила директорка державного обласного архіву.

Вона повідомила, що, окрім того, працівники архіву проводять пошук та збір інформації про загиблих героїв, військових, волонтерів, медиків та інших уродженців Донецька і Донецької області, які чинять опір та боронять країну.

Шишолік додала, що Держархів області також збирає історії переселенців.

Вона звернулася до жителів Донеччини з проханням поділитися своїми історіями, розповідями для обласного архіву.

«Користуючись нагодою, хочу звернутися до донеччан. Нам дуже зараз важливо зібрати якомога більше свідчень злодіянь, які заподіяла Російська Федерація. Тому, якщо є бажання, запишіть, будь ласка, свою історію, свої переживання, Опишіть події вашого життя під час російсько-української війни та зв'яжіться з нами. Ми з радістю приймемо на зберігання саме вашу історію», — заявила Шишолік.

Як повідомлялося, на Донеччині з 36 архівних установ після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 25 евакуювали повністю, одна залишилася на території регіону, одна була знищена у результаті бойових дій, дві архівні установи були евакуйовані без документів, а сім залишилися на окупованій території.

Донеччина наразі перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня ворог убиває і травмує цивільних жителів, руйнує будинки, підприємства, енергетичні, газові та різні інфраструктурні об’єкти.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту — близько 300 км.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ у безпечні регіони з Донецької області евакуйовано понад 1 млн 415 тис. людей. На підконтрольній українській владі території Донеччини наразі залишаються близько 472 тис. мешканців.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *