Нардепи посварилися через московську церкву: в парламенті блокували трибуну (відео)

Зокрема сварку розпочали депутати «Європейської солідарності» / фото УНІАН, Таня Поляковська

Сьогоднішнє засідання Верховної Ради України завершилося блокуванням трибуни. Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк у Telegram та кореспондент УНІАН. 

«В засіданні Ради оголосили перерву. Дві фракції вимагають поставити на розгляд законопроект про заборону московської церкви», — написав він.

Він зазначає, що відбувалися перемовини між керівниками фракцій, але не досягнуто домовленостей.

«По результатах перемовин….заблокували трибуну Ради», — написав Железняк.

Він продемонстрував відео, де фракція «Європейська солідарність» зайшла в президію парламенту, вимагаючи розгляду законопроекту.

Сварка депутатів у Верховній Раді

Через блокування голова ВР Руслан Стефанчук оголосив перерву в засіданні парламенту до наступного засідання. При цьому не уточнив коли воно відбудеться.

Заборона діяльності УПЦ МП — що відомо

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, яким може бути заборонена діяльність УПЦ МП.

Верховна Рада України у четвер, 19 жовтня, проголосувала за те, щоб на території нашої держави було заборонено діяльність релігійних організацій, які пов’язані з РФ, зокрема, мова йде про УПЦ МП. Відповідний проект закону (№8371) у першому читанні підтримали понад 267 народних обранців. Проти голосувало 15 нардепів, два народних обранці — утрималися, а ще 17 — не голосували.

5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити закон, який має покласти край діяльності російської церкви в Україні.

Народний депутат України Володимир В’ятрович зазначав, що після доопрацювання до другого читання текст законопроекту став «значно сильнішим» порівняно з підтриманим в першому читанні урядовим варіантом.

Він додав, що російська православна церква має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону.

За його словами, в разі голосування «за» закон, російська православна церква і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до української помісної православної церкви буде значно спрощено. В’ятрович висловив сподівання, що у колег в парламенті буде політична воля якнайскоріше ухвалити цей закон.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *