Не позбавляти волі ухилянтів: що пропонує новий законопроект у ВР

За ухилення від мобілізації пропонують нові види покарання / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

В парламенті України пропонують замість позбавлення волі карати людей, які ухиляються від мобілізації на військову службу, штрафами та обмеженням волі.

Народний депутат України Анатолій Бурміч, який пройшов до Верховної Ради за списком нині забороненої партії за діяльність проти інтересів України «ОПЗЖ», зареєстрував законопроект «Про внесення змін до статті 336 Кримінального кодексу України щодо встановлення не пов’язаних з позбавленням волі видів покарань» (реєстраційний номер 11260).

Він пропонує скасувати нині діючу норму, якою передбачено за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Відео дня

Натомість передбачено замінити це покарання на штраф від 3 тисяч до 5 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (тобто від 51 тисячі до 85 тисяч гривень). Крім того, пропонуються ще громадські роботи (160-240 годин(, виправні роботи (1-2 роки) та обмеження волі (1-2 роки).

Мобілізація в Україні

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію.

Також парламент ухвалив закон з реєстраційним номером 10379, який врегульовує питання матеріальних покарань для військовозобов’язаних чоловіків, які не бажають приходити до ТЦК і виконувати свої обов’язки з несення військової служби. 

Після підписання президентом Володимиром Зеленським законопроєкту №10379 значно зростуть штрафи за ухилення від армії та за невиконання правил мобілізації в особливий період.

Штраф за неявку в ТЦК, за небажання оновлювати свої персональні дані, за ігнорування повістки та інші порушення буде досить відчутним. Він може доходити до кількох десятків тисяч гривень. ТЦК зможуть навіть виписати порушнику протокол заочно й оштрафувати без рішення суду.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *