Органічне забруднення з річки Сейм дійшло до Чернігова — Міндовкілля

Забруднювальні органічні речовини із річки Сейм уже дійшли до ділянки Десни в Чернігові, загрози питному водопостачанню немає.

Про це повідомляють у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Укрінформ.

За даними відомства, результати лабораторних досліджень показали, що забруднення води є незначним, типовим для цього періоду року.

Характер руху забруднювальних речовин по Десні змінився: вони йдуть не суцільним масивом, а пересуваються по найглибшій частині річки, окремими плямами. Забруднення осідає на дно.

У Міндовкіллі нагадали, що протягом останньої доби на ділянці Десни перед Черніговом фахівці здійснюють заходи з насичення киснем поверхневої води.

Перевищення хімічних або високотоксичних компонентів, згідно з даними Державного агентства водних ресурсів, не спостерігається. Вода на підході до Чернігова мутна і темнішає.

Швидкість переміщення забруднення змінюється залежно від звивистості русла.

Тим часом стан річки Сейм від кордону з Росією до селища Чаплищі Сумської області стабілізується. Там виявлене незначне збільшення розчиненого кисню у воді. Різкий неприємний запах відсутній, природний колір води відновлюється. Рівень хімічного споживання кисню майже прийшов до норми. Мор риби не фіксується.

«Важливо, що загрози питному водопостачанню немає. Адже питні водозабори для населення з річок Сейм та Десна в Чернігівській та Сумській областях не здійснюються», – заявили в міністерстві.

Наголошується, що відповідальні служби на місцях роблять усе, щоб населення не постраждало.

Фахівці Державної екологічної інспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснюють на Десні заходи з уловлювання загиблої риби. Станом на сьогодні в Чернігівській області її зібрали загалом уже 10,7 тонни.

У Сумській області зібрані вже понад 12 тонн загиблої риби, протягом останніх днів мору тут не зафіксовано.

З метою порятунку живої риби в місцях, куди ще не дійшло забруднення, місцева влада й активісти розчищають притоки Десни, щоб риба могла туди заходити безперешкодно.

Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення запроваджені посилені заходи контролю за реалізацією риби в цих регіонах.

Населення отримує інформацію про ймовірну небезпеку використання води із Сейму та Десни для напування худоби і поливу городини.

Факти торгівлі загиблою в річках рибою не виявлені.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області заявив про погіршення якісного стану води в річці Сейм, яка є лівою притокою Десни. Ішлося, зокрема, про забруднення води за течією Сейму, а також про замор риби в ньому.

У Державній екологічній інспекції пізніше поінформували, що перевищень хімічних або високотоксичних компонентів у Сеймі та Десні немає, натомість виявлене забруднення органічного характеру.

З метою локалізації органічного забруднення із Сейму фахівці розпочали на Десні роботи з абсорбції забруднювальних речовин, насичення води киснем й запуску активного мулу.

1 вересня в Міндовкіллі повідомили про сповільнення руху органічних речовин із Сейму завдяки розбавленню цих речовин водами Десни.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *