Палали будинки, серед жертв — рятувальники. Які наслідки нальоту «Шахедів» на Харків

Фото: Харків вночі 4 квітня зазнав масованої атаки «Шахедів» (facebook.com/ihor.terekhov) Автор: Марія Кучерявець

Російські війська цієї ночі масовано атакували Харків «Шахедами». Ворог цинічно спрямував дрони по житлових будинках, а в одному з районів завдав повторного удару, коли на місце прибули рятувальники. Через атаку в місті є жерти та постраждалі, серед яких і працівники ДСНС.

Що відомо про наліт «Шахедів» на Харків — читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися дані: голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, мера Харкова Ігоря Терехова, ДСНС, начальника поліції Харківської області Володимира Тимошка, заступника начальника департаменту патрульної поліції України Олексія Білошицького, Повітряних сил ЗСУ.

За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, сьогодні, починаючи з 01:16, по Харкову загалом ворог випустив щонайменше 15 ворожих безпілотників, частину із них збили сили ППО. Згодом у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що ворог атакував Харківщину 20 «Шахедами», з них 11 вдалося знищити.

Втім, є і влучання. Вони зафіксовані в Новобаварському районі, Слобідському, Салтівському районах міста.

Перший дрон влучив по триповерхівці у Новобаварському районі. Коли працівники ДСНС прибули розбирати завали у триповерховий житловий будинок, окупанти повторно обстріляли це місце. Внаслідок цього загинули троє рятувальників — вони були водіями ДСНС. Крім цього, тяжких поранень зазнав працівник поліції. Загалом в цьому районі було чотири влучання БПЛА в обʼєкти цивільної інфраструктури. Пошкоджено житлові будинки, магазини, торгівельні павільйони, аптеки, автомобілі, лікарню тощо.

Інший удар припав на 14-поверхівку. Там пошкоджено квартири з 8 по 12 поверх. Загинула 68-річна жінка.

Пізніше, о 02:49 окупанти завдали ударів по Салтівському району, там без постраждалих.

Загалом внаслідок атаки в місті пошкоджено три багатоповерхівки, три одиниці пожежно-рятувальної техніки, два автомобілі швидкої допомоги, лікарня, адмінбудівля поліції.

Що відомо про кількість жертв і постраждалих

Усього внаслідок обстрілів двох житлових будинків загинули 4 людини (серед них троє працівників ДСНС). Ще 12 осіб отримали поранення. Серед постраждалих є медсестра екстреної медичної допомоги, яка разом з бригадою прибула на місце подій для надання допомоги, а також рятувальник.

Також відомо, що серед потерпілих є 67-річний чоловік, який опинився під завалами у житловій триповерхівці У той самий час, коли рятувальники зазнали повторного удару безпілотниками, саме проходила операція з порятунку цього чоловіка, якого завалило плитами перекриття на 3-му поверсі.

До операції, яка тривала близько трьох годин, були залучені близько 10 надзвичайників. Вони за допомогою ручного гідравлічного інструменту та домкратів деблокували людину і передали медикам.

Фото відео наслідків

Як було вище вказано, один із «Шахедів» влучив у житлову триповерхівку, частково зруйнувавши її дах та верхній поверх, сталася пожежа. Будинок показав мер міста Ігор Терехов.


Палали будинки, серед жертв - рятувальники. Які наслідки нальоту "Шахедів" на Харків

Фото: наслідки влучання «Шахеда» в триповерхівку в Харкові (facebook.com/ihor.terekhov)

Крім того, внаслідок потрапляння ворожого дрона в інший 14-поверховий будинок частково зруйновано балкони верхніх поверхів, пошкоджено скління та конструктивні елементи. Фактично зруйновані квартири з 8 по 12 поверх. Фото будинку оприлюднили в Харківській ОВА та міськраді.

Фото: наслідки влучання «Шахеда» в 14-поверхівку в Харкові (facebook.com/ihor.terekhov, https://www.facebook.com/synegubov.official)

Крім того, внаслідок ворожої атаки понівечені автівки ДСНС та «швидкої», які прибули на місце виклику.

Фото: у Харкові пошкоджені три одиниці пожежно-рятувальної техніки та два автомобілі «швидкої» (facebook.com/ihor.terekhov, https://www.facebook.com/synegubov.official)

Також у поліції показали перші хвилини після атаки. Відео поширив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

«Країна-терорист й далі б’є по мирному населенню із застосуванням тактики «подвійних ударів», — зазначив Білошицький.

Чому не вдалося збити всі дрони?

Як розповів речник Командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш, десь близько 01:00 була зафіксована велика група «Шахедів». Близько 10 ударних БПЛА з території Росії залетіли на Харківщину та попрямували безпосередньо до самого міста. Дещо згодом з території Миколаївщини також було зафіксовано іншу групу «Шахедів», яка через ряд областей прямувала до Харківської області.

За його словами, протиповітряній обороні не вдалося знищити всі дрони з першої групи через близькість Харкова до кордонів РФ.

«На, жаль, через близьку відстань від кордону з Російською Федерацією, саме першої групи, яка була однієї з масовіших цієї ночі, не вдалося збити всі (дрони — ред.)», — пояснив Євлаш.

Обстріли Харкова та ситуація в місті

Нагадаємо, що Харків практично повністю залишився без світла після масованого російського обстрілу енергосистеми 22 березня. Тоді Росія випустила загалом по Україні понад 150 цілей. Після цієї атаки у місті виникли серйозні проблеми також з подачею води та тепла.

При цьому часто росіяни використовують для ударів по міста С-300, які б’ють з Бєлгородської області, через близькість міста до кордонів з РФ, ці снаряди миттєво долітають до Харкова. Крім того, окупанти частіше використовують «Шахеди».

На додаток, 27 березня, окупанти вперше за час війни проти України випустили по Харкову керовані боєприпаси великого калібру.

Також поширюють чутки про нібито «новий наступ на Харків». Але міська влада заспокоює, що наразі загрози немає, а все інше — це вороже ІПСО.

Що ж до поточної ситуації в регіоні, то, як розповів в інтерв’ю РБК-Україна очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, у Харкові та області через масовані удари по енергооб’єктах досі застосовуються відключення світла. Наразі в середньому в одній оселі в середньому електрики немає по 4 години, а в деяких районах і більше.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *