По 8 років ув’язнення отримали двоє іноземців, які шпигували в Одесі для ФСБ

До 8 років ув’язнення засуджено двох іноземців, які передавали Росії дані про розташування українських захисників та ППО в Одесі.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

"За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Одеської обласної прокуратури двох іноземних громадян визнано винними у несанкціонованому поширенні інформації про розташування Збройних сил України (ч. 3 ст. 114-2 ККУ). Їм призначено покарання у вигляді 8 років позбавлення волі", — зазначається у повідомленні.

Прокурори у суді довели, що наприкінці лютого 2024 року двоє братів-іноземців, які тимчасово проживали в Одесі, вступили у змову зі співробітником ФСБ Росії.

Як зазначили в СБУ, засудженими є двоє громадян однієї з країн Південного Кавказу.

"Вони погодились виконувати завдання на проведення підривної діяльності проти України. Навіть власноруч написали та надіслали куратору заяви про вступ до лав ФСБ. Засуджені розвідували місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки підрозділів Сил оборони України в Одесі", — поінформували у пресслужбі.

Зазначається, що вони також "зливали" до ФСБ геолокацію підрозділів протиповітряної оборони. У зоні особливої уваги фігурантів були штаби командування ЗСУ на південному напрямку.

За даними СБУ, надалі ворожі поплічники сподівалися створити власну мережу інформаторів, яких планували вербувати під прикриттям громадської організації.

За інформацією ОГП, за кожне успішно виконане завдання РФ поплічники агресора отримували від кураторів грошову винагороду. Сума винагороди залежала від важливості об’єкта та складності збору інформації про нього.

"Як винагороду за свої "послуги" обидва брати розраховували на "посади" у разі окупації Одещини: один хотів стати керівником регіонального відділення ФСБ, інший — очолити міськраду", — зазначили в ОГП.

Правоохоронці затримали чоловіків у березні 2024 року під час виконання чергового завдання ворога. На місці затримання було вилучено телефон, який фігуранти застосовували тільки для спілкування з ФСБ.

"Перед затриманням російські інформатори намагалися сфотографувати периметр будівлі потенційної цілі та передати її геолокацію агресору. У разі отримання відповідних координат, окупанти планували завдати по них вогневого ураження. Втім, Служба безпеки зірвала плани рашистів", — поінформували у пресслужбі.

На основі зібраних доказів суд визнав обох зловмисників винними за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Суд їм дав по 8 років тюрми. Вони очікували на вирок суду під вартою.

Як повідомлялося, Верховний суд залишив у силі вирок у 12 років позбавлення волі, винесений військовослужбовцю ГУ СБУ в Криму за державну зраду та дезертирство.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *