Польща чекає ініціативи від України щодо повернення чоловіків з-за кордону

Фото: міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський (Getty Images) Автор: Наталія Юрченко

Польща вважає, що Україна повинна проявити ініціативу щодо повернення чоловіків призовного віку з-за кордону.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського в інтерв’ю TVN24.

«Україні тут справді потрібно проявити ініціативу, тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ​​ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину», — сказав він.

Глава МЗС Польщі зазначив, що йому поки невідомі ідеї, які розглядає Україна для повернення чоловіків додому. Але Сікорський назвав «цікавою» ініціативу з обмеження консульських послуг.

«Раніше, у грудні, коли я був у Києві одразу після призначення на посаду, українська сторона говорила трошки інше, але в тому ж напрямку. А саме, що вони будуть мати довідку для своїх громадян про те, що у нього врегульовані стосунки з військовою службою, і вони просили на рівні Євросоюзу не надавати соціальні пільги людям, у яких немає такої довідки. Цікава ідея», — додав він.

Що цьому передувало

Нагадаємо, в Україні заборонили видавати паспорти чоловікам віком від 18 до 60 років за межами держави. Також з 23 квітня обмежили надання консульських послуг за кордоном.

Уряд пояснює це новим законом про мобілізацію. Консульські послуги відновлять з 18 травня, коли почне діяти закон, але враховуючи нові умови.

Також у Польщі допустили, що можуть допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Хоча пізніше МВС Польщі пообіцяло надати тимчасовий захист українським біженцям без паспортів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *