Португалія визначилася з позицією щодо вступу України до ЄС

Португалія «позбулася коливань» у питанні вступу України до ЄС/ фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

Португалія остаточно визначилася зі своєю позицією щодо вступу України до ЄС. Як повідомляє Euractiv, новий уряд Португалії на чолі з прем’єр-міністром Луїшем Монтенегро виступає за вступ України до Європейського Союзу, про це заявив новий міністр закордонних справ країни Паулу Рангел.

«Прем’єр-міністр Луїш Монтенегро ясно дав зрозуміти, що він виступає за розширення ЄС. Це те, що, я думаю, необхідно прояснити, тому що у Португалії були деякі коливання, особливо коли Україні було надано статус кандидата», — сказав Рангел.

Міністр визнав, що попередній уряд країни був «повністю на боці України», але в питанні розширення «там були якісь коливання, які завжди створювали часткову двозначність».

Відео дня

«Тепер немає жодної двозначності», — додав він.

Водночас міністр закордонних справ Португалії визнав, що розширення «звісно, має на увазі фінансову та договірну реформу».

«Такою була позиція попереднього уряду, і вона залишається незмінною», — додав він, наголосивши водночас, що нинішній уряд продемонстрував «тверду прихильність підтримці розширення, коли воно відбудеться».

Вступ України до ЄС

14 грудня 2023 року лідери країн-членів ЄС вирішили почати переговори з Україною про вступ до Союзу. Вони рекомендували Єврокомісії затвердити організаційні аспекти для переговорів, також відомі як переговорна рамка.

Як заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, між Україною та абсолютною більшістю країн-членів Європейського Союзу є «джентльменська угода» про затвердження старту переговорів про вступ у червні.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *