Прибуток російської компанії “Газпром” через війну в Україні впав на понад 30% — Британська розвідка

Фото: Associated Press

Падіння прибутку “Газпрому” зумовлено геополітичними турбулентностями.

Прибуток російської компанії “Газпром” впав на понад 30%. Це призвело до збитку у розмірі 629 мільярдів рублів (практично сім мільярдів доларів). Це падіння є найвищим за останні 25 років.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Як стало відомо, падіння прибутку “Газпрому” зумовлено геополітичними турбулентностями — зокрема, війною, яку РФ розв’язала проти України та загострення відносин з Заходом.

«Російське вторгнення в Україну у 2022 році та подальше погіршення відносин Росії із Заходом серйозно обмежили діяльність “Газпрому”. Нездатність “Газпрому” повністю переорієнтувати свій експорт і відмовитися від залежності від європейських ринків, ймовірно, надалі обмежуватиме його прибутки щонайменше до 2030 року», – вважають експерти розвідки.

Водночас навіть з арахуванням того, що “Газпром” зумів перенаправити частину свого бізнесу на альтернативні ринки, ця переорієнтація ймовірно покриє лише від 5% до 10% втрат європейських продажів у 2023 році.

«Дуже ймовірно, що збільшення майбутніх продажів залежатиме від будівництва нових експортних інфраструктурних об’єктів, таких як газопровід «Сила Сибіру 2», – підкреслили аналітики.

Вони також додали, що високий рівень оподаткування прибутку «Газпрому» у 2022 та 2023 роках майже безперечно позбавив компанію стимулу і здатності для інвестування в розширення на альтернативні ринки. Торік «Газпром» сплатив до російського бюджету близько 2,5 трильйона рублів (або 28 мільйонів доларів США).

Ця сума складає приблизно 9% від загальних державних доходів. Згідно з розвідкою, російський уряд планує і надалі збільшувати податкове навантаження на «Газпром» у 2024 році, що, ймовірно, зумовило рішення компанії скоротити свої інвестиції на цей рік приблизно на 15%.

Нагадаємо, що в офісну будівлю російського «Газпрому» врізався безпілотник. Внаслідок атаки пошкоджено фасад будівлі.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *