Проросійський прем’єр Словаччини засудив удар по «Охматдиту» і запропонував допомогу

Фіцо заявив про готовність допомогти Україні / фото REUTERS

Прем’єр-міністр Словаччини Робертом Фіцо засудив атаку російських загарбників по цивільній інфраструктурі України, в тому числі по лікарні «Охматдит». 

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль за результатами телефонної розмови з Фіцо. «Поінформував колегу про російську атаку по цивільній інфраструктурі, внаслідок якої десятки людей загинули, більше півтори сотні поранено. Розповів про руйнування «Охматдиту». Фіцо засудив цю атаку», — зазначив він.

Також, за словами Шмигаля, Словаччина висловила готовність прийняти на лікування у супроводі батьків частину дітей, зокрема з онкологічними захворюваннями. 

Відео дня

«Вдячні за підтримку. Дав відповідні доручення міністру охорони здоровʼя. Подякував Словаччині за участь у Саміті миру, а також за послідовну підтримку на євроінтеграційному треку, зокрема підтримку рішення ЄС про відкриття переговорів щодо членства нашої держави», — зауважив прем’єр.

Крім того, як поінформував очільник уряду, з Фіцо вони обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час міжурядових консультацій у квітні цього року. 

«Маємо значний прогрес у цьому напрямку. Домовились провести третє спільне засідання урядів восени в Україні», — додав він.

Удар по Охматдиту

8 липня російські загарбники здійснили масований ракетний обстріл України. Запущена росіянами ракета була запрограмована саме на ураження дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у Києві. Внаслідок атаки РФ на цій локації 2 особи загинули, за медичною допомогою звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами 8 дітей.

8 липня окупанти атакували й інші міста, в тому числі Дніпро та Кривий Ріг. Там також є загиблі і поранені.

На початку липня Фіцо вперше з’явився на публіці після замаху в травні. У своїй промові він «висловив захоплення» візитом прем’єр-міністра Орбана до Володимира Путіна і заявив, що долучився б до поїздок до Києва та Москви, якби здоров’я дозволяло. Фіцо також повторив заклик до мирних переговорів між Україною та Росією. «Недостатньо, повторюю, недостатньо мирних переговорів, мирних ініціатив», — сказав він.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *