Росія систематично глушить сигнал GPS у Фінляндії — ISW

Росія глушить GPS-сигнал у Балтійському регіоні / Фото: ТСН.ua

Крім того, були зафіксовані численні глушіння GPS в інших країнах балтійського регіону.

Влада Фінляндії заявила, що останнім часом збільшилась кількість збоїв у роботі GPS, а також про те, що більшість проблем у навігації відбувається через Росію.

Про це йдеться у повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Фінське федеральне агентство транспорту і зв'язку Traficom повідомило фінському виданню Iltalehti, що у роботі GPS за останній тиждень збільшилася кількість збоїв у роботі, посилаючись на інцидент, який стався у Фінській затоці в ніч з 10 на 11 липня. 

«Фінський морський лоцман повідомив на X, що вночі під час керування іншими суднами поблизу Котки і Хаміни на південному узбережжі Фінляндії він зазнав серйозних збоїв у роботі GPS і радарів. Лоцман опублікував відеозапис збоїв у роботі свого радара і повідомив, що GPS був недоступний на 90 відсотках маршруту між пілотною підстанцією Орренгрунд і гаванню Хаміна», — йдеться у повідомленні.

Перешкоди у роботі GPS і радарів у Фінській затоці повʼязані з російськими перешкодами, які зачіпають країни Балтії та інші регіони Європи.

Перешкоди з Калінінграда раніше заглушили GPS літака, на борту якого перебував тодішній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, і змусили фінський авіаносець Finnair скасувати кілька рейсів з Фінляндії. 

Крім того, були зафіксовані численні глушіння GPS в інших країнах балтійського регіону.

Аналітики кажуть, що глушіння сигналів може буде однією з гібридних кампанії Росії, що посилюється і спрямована безпосередньо проти країн НАТО, і яка, ймовірно, має на меті підірвати підтримку України і єдності НАТО.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Британії десятки тисяч авіарейсів відчули на собі глушіння GPS, у цьому підозрюється Росія.

Крім того, ми раніше інформували, що Росія глушить сигнал GPS над Європою.

 

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *