Рух забруднюючих речовин Десною сповільнюється — Міндовкілля

Відео Останніми днями спостерігається тенденція до сповільнення руху забруднюючих речовин руслом Десни і зміни характеру забруднення.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Укрінформ.

«За даними Держводагентства, останні п'ять днів спостерігалася тенденція сповільнення руху забруднення: 3 вересня вона становила 10 км/добу, а 4 вересня — 20 км/добу. Зміна швидкості просування забруднення залежить від звивистості русла річки», — йдеться в повідомленні.

Забруднюючі органічні речовини вже дійшли до ділянки річки Десна в с.Боромики на Чернігівщині. До Чернігова залишилося 38 км.

Крім того, почався змінюватися характер забруднення — "воно йде не суцільним розривом, а пересувається по найглибшій частині річки, по центру", зазначили у Міндовкілля.

За останні 30 км просування забруднюючих речовин по річці Десна мор риби не зафіксовано. Вода має сірий колір та неприємний запах. Спостерігається низький вміст розчиненого кисню і високі показники хімічного споживання кисню. Зафіксовано перевищення по марганцю, що спричинено процесом гниття загиблої риби.

Фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснюють заходи з уловлювання загиблої риби. Загалом станом на 5 вересня на території Чернігівської області зібрано 8 т загиблої риби, на території Сумської області – понад 12 т. Фактів торгівлі рибою, що зазнала загибелі в річках, не виявлено.

З метою порятунку живої риби у місцях, куди ще не дійшло забруднення, місцевою владою та активістами здійснюється розчищення приток річки Десна, щоб риба могла туди заходити безперешкодно.

Як повідомлялося, за дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля проведено засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях та можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київських областях.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *