Саміт БРІКС не допоміг: РФ не змогла заручитись підтримкою та створити свою структуру, — ISW

Країни БРІКС не об’єднались навколо війни проти України / фото ua.depositphotos.com

Декларація на саміті БРІКС, який пройшов у Казані, демонструє, що Російська Федерація не змогла заручитись міжнародною підтримкою та створити альтернативну структуру безпеку, якої прагне Кремль.

Як зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), війна РФ проти України в документі згадується лише один раз. При цьому у декларації вказується, що всі підписанти мають діяти відповідно до принципів Статуту ООН, включно з повагою до територіальної цілісності.

Також у документі зазначено, що держави БРІКС вітають «відповідні» пропозиції посередництва, спрямовані на забезпечення мирного врегулювання війни шляхом діалогу і дипломатії. Як відомо, Україна називає «принципи Статуту ООН» головним шляхом для досягнення миру і наголошує на незаконності агресії РФ з точки зору міжнародного права.

Відео дня

У МЗС України вже відреагували на Казанську декларацію. Там вказали на неспроможність Росії «експортувати» свої погляди на зміну світового порядку та архітектури глобальної безпеки учасникам саміту. Як додали у міністерстві, декларація свідчить про те, що члени БРІКС не об’єднані навколо війни проти України і багато з цих них підтримують принципи Статуту ООН.

«Служба зовнішньої розвідки України аналогічно оцінила, що саміт БРІКС не призведе до схвалення міжнародним співтовариством альтернативної системи міжнародного врегулювання, якої прагне Росія, і заявила, що Індія, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Бразилія та Південна Африка виступили проти перетворення БРІКС на антиамериканську коаліцію», — кажуть аналітики у звіті ISW.

Саміт БРІКС — останні новини

Як повідомляв УНІАН, Росія влаштувала масштабний саміт БРІКС, в якому взяли участь також представники країн-кандидатів на вступ в організацію. При цьому на саміт приїхав і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який влітку відмовився їхати на український Саміт миру в Швейцарії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що БРІКС допомагає Путіну показати світові і передовсім своєму суспільству, що немає ізоляції Росії.  Як пояснює Telegraph, саміт БРІКС має величезне значення для балансу глобальних сил і майбутнього України. 

Аналітики ISW попереджали, що Росія, ймовірно, використає саміт БРІКС як можливість продемонструвати свої зусилля з посилення глобальних зв’язків із незахідними державами і, можливо, укласти угоди і торговельні механізми, за допомогою яких вона зможе підтримати свої воєнні зусилля.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *