САП завершила слідство у справі про заволодіння аеропортом «Одеса» й оголосила нову підозру

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі про незаконне заволодіння міжнародним аеропортом «Одеса» та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Як передає Укрінформ, про це САП повідомляє у Фейсбуці.

«17 травня прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього Одеського міського голови, його заступника, керівника одного з товариств з обмеженою відповідальністю та 2 відомих в регіоні бізнесменів, підозрюваних у заволодінні майновим комплексом стратегічного об’єкта – КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності», — ідеться у повідомленні

За дорученням прокурора САП детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили стороні захисту матеріали справи для ознайомлення.

Встановлено, що у 2011 році група осіб розробила й реалізувала злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс міжнародного аеропорту перейшов із власності територіальної громади у спільну власність міста і так званих приватних інвесторів.

Для цього два відомі одеські бізнесмени зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою з розподілом часток 75% і 25% відповідно, з метою отримання у власність та подальшої приватизації майнового комплексу аеропорту вартістю близько 118 млн грн.

Отримання згоди депутатів Одеської міськради на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати у розвиток аеропорту. Крім того, посадовець вчинив службове підроблення, що надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з Одеською міськрадою товариство в обхід конкурсу.

У результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над вказаним об’єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість особи, які отримали контроль над аеропортом, роками привласнювали дохід від його діяльності.

У САП зауважили, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю.

Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали.

Внаслідок таких дій місцевому бюджету завдані збитки на загальну суму понад 2,5 млрд грн, частина з яких, а саме 118 млн грн, це вартість аеропорту, а інша – незаконно привласнений прибуток.

29 серпня 2023 року колишньому Одеському міському голові, його заступнику, керівнику одного з товариств та двум бізнесменам повідомили про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Колишньому міському голові Одеси додатково інкриміновано ч. 2 ст. 366 КК України.

17 травня цього року бізнесменам та колишньому меру Одеси повідомили про нову підозру у наданні останньому та отриманні ним хабаря у вигляді двоповерхового пентхауса в центрі Одеси площею 700 кв. м та вартістю близько 16 млн грн за вчинення вищеописаних дій.

Дії двох одеських бізнесменів-співорганізаторів схеми кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 369, дії ексміського голови Одеси – за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 368, дії директора ТОВ – за ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

Як повідомляв Укрінформ, у березні колишній заступник Одеського міського голови отримав умовний термін покарання.

За даними Центру протидії корупції, засудженим є Анатолій Орловський.

Він був серед підозрюваних у справі про злочинну групу, яка ймовірно заволоділа майном "Міжнародного аеропорту "Одеса" вартістю 118 млн грн та доходом від його діяльності протягом 2012-2022 років у розмірі понад 2,5 млрд грн.

Загалом у цій справі підозри отримали п’ять осіб, зокрема колишній мер Одеси Олексій Костусєв та одеські бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Борухович, яких слідство називає співорганізаторами схеми.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *