СБУ викрила колаборантку із Куп’янська — влаштувалася вчителькою у Києві

Фото Служба безпеки України викрила колаборантку з Куп'янська Харківської області, яка після звільнення міста від росіян влаштувалася шкільною вчителькою у Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

СБУ викрила колаборантку із Куп'янська - влаштувалася вчителькою у Києві

Жінка співпрацювала з росіянами у період тимчасового захоплення Куп’янська, а після звільнення міста переїхала до Києва, де переховувалася під виглядом переселенки та вчителя у школі.

За даними контррозвідки СБУ, до початку повномасштабного вторгнення Росії колаборантка очолювала Центр професійного розвитку педагогічних працівників Куп’янської міської ради.

СБУ викрила колаборантку із Куп'янська - влаштувалася вчителькою у Києві

Вона перейшла на бік ворога, а із липня 2022 року продовжила керувати захопленою на той час установою, де опікувалася розробкою кремлівських методичок для вчителів місцевих шкіл.

У брошурах фігурантка вимагала від педагогів повністю перейти на російські стандарти освіти.

Так, вона детально описувала методику викладання учням сфальсифікованої історії становлення української державності.

Також колаборантка вчила, як виправдовувати збройну агресію РФ і пояснювати воєнні злочини росіян.

Для впровадження нововведень фігурантка у складі делегації зустрічалася із так званим "першим заступником міністра освіти ЛНР". Цю подію широко висвітлювали прокремлівські ЗМІ та соціальні мережі.

Під час звільнення Куп’янська колаборантка переїхала до Києва, де оформила статус внутрішньо переміщеної особи. Згодом вона влаштувалася вчителькою інформатики до однієї зі шкіл Дніпровського району столиці.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Перевіряється можлива причетність жінки до поширення ворожої пропаганди серед школярів у Києві.

Зловмисниці загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, заочно судитимуть "директорку" школи, яка допомагала російським загарбникам у Запорізькій області реалізовувати ворожу політику у сфері освіти.

Фото: СБУ

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *