Ще п’яти особам повідомили про підозру у справі про незаконний виїзд чоловіків за кордон на Одещині

Фото Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України повідомили про підозру ще п'яти особам у справі щодо незаконного виїзду чоловіків за кордон задля уникнення мобілізації.

Про це САП повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ викрито ще 5 осіб, причетних до налагодження злочинної схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку задля уникнення мобілізації", — ідеться в дописі.

Станом на 31 липня повідомили про підозру:

адвокату – за ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України;

його помічнику – за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 332 КК кодексу України;

посереднику – за ч. 3 ст. 369, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України;

секретарю судового засідання – за ч. 3 ст. 369 КК України;

консультанту суду, який відповідав за розподіл справ – за ч. 2 ст. 376-1 КК України.

Ще п'яти особам повідомили про підозру у справі про незаконний виїзд чоловіків за кордон на Одещині

Також за дорученням керівника САП прокурор повідомив про нову підозру судді одного з районних судів Одеської області. На сьогодні його дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 332 КК України.

Таким чином, САП і НАБУ спільно зі Службою безпеки України розширили до шести осіб коло підозрюваних в організації незаконного виїзду чоловіків призовного віку за межі країни та уникнення ними мобілізації.

За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини з батьком з метою використання такого рішення для уникнення мобілізації та як підставу для виїзду з нею за кордон. Інформацію про надання таких "послуг" особи розміщували у відповідних групах у соціальних мережах. Вартість кожного такого рішення становила від 1,5 тисячі до 3,5 тисячі доларів США.

Слідство встановило факти винесення в одному з районних судів Одещини протягом 2022–2023 років понад однієї тисячі рішень у зазначеній категорії справ.

Ще п'яти особам повідомили про підозру у справі про незаконний виїзд чоловіків за кордон на Одещині

Крім того, з’ясували, що мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ.

У січні задокументували передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1,5 тисячі доларів США за обіцянку ухвалити "потрібне" рішення. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Під час подальшого розслідування встановили причетність до реалізації цієї злочинної схеми й інших осіб.

Досудове розслідування, яке здійснюють детективи НАБУ за оперативного супроводу СБУ, триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві затримали ексдепутатку, яка заробляла на ухилянтах близько 100 тисяч доларів на місяць.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *