Що насправді замислив Лукашенко на кордоні з Україною: аналіз ISW

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко / Фото: ТСН.ua

Вкрай малоймовірно, що самопроголошений президент Білорусі зважиться на війну з Україною, "яка може послабити його режим або різко посилити внутрішнє білоруське невдоволення".

Нарощування у Білорусі військ уздовж українського кордону має на меті відволікти і розтягнути сили ЗСУ вздовж ширшої лінії фронту. Однак самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навряд чи зважиться на вторгнення до України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що Україна зробила попередження Білорусі у зв'язку з нещодавнім нарощуванням сил цієї держави на спільному кордоні в Гомельській області.

Так, українське МЗС закликало Білорусь відвести свої війська від кордону і попередило, що будь-яке порушення державного кордону спонукатиме Київ вжити необхідних заходів відповідно до міжнародного права.

Як заявив 26 серпня речник Держприкордонслужби Андрій Демченко, українські війська у відповідь укріплюють ділянку кордону з Білоруссю.

«Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, оскільки, за оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться до України через обмеження, що стоять перед самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком», – йдеться у звіті ISW.

Читайте провідні новини дня:

  • Ворог атакував Київ ракетами і дронами: в МВА назвали перші наслідки
  • Атака по готелю у Кривому Розі: в ОВА уточнили дані про постраждалих та руйнування (фото)
  • Експерт розповів, як Україна може відповісти РФ на масований обстріл

Аналітики зауважили, що вторгнення Білорусі до України або навіть військова участь країни у війні погіршла б здатність Лукашенка захищати свій режим, і була б дуже непопулярною всередині країни.

В ISW й раніше оцінювали як вкрай малоймовірне те, що Лукашенко ризикне піти на війну з Україною, «яка може послабити його режим або різко посилити внутрішнє білоруське невдоволення».

У звіті додається, що в лютому 2025 року в Білорусі мають відбутися президентські вибори. Тож Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над суспільними настроями, а також вплив на військових для придушення будь-яких пов'язаних з виборами протестів, як він це зробив наприкінці 2020 року.

До слова, оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко вважає незагрозливою ситуацію з Білоруссю, яка під виглядом навчань зосереджує значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки в Гомельській області.

Читайте також:

  • «Це ІПСО, але Путін може дотиснути Лукашенка»: експерт оцінив ситуацію у білоруському прикордонні
  • Лукашенко раптово привітав українців з Днем Незалежності та дав пораду про «мову миру»
  • Путін знову висловився про важливість «СВО»: що видав цього разу

На кордоні з Україною не тільки білоруські військові, там ще є й «вагнерівці»! — експерт


Що насправді замислив Лукашенко на кордоні з Україною: аналіз ISW


tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *