Що таке «єДокумент» в «Дії» та як ним користуватись: відповіді на найпоширеніші питання

Ілюстроване зображення (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Сергій Пишкін

Використання тимчасового цифрового посвідчення особи «єДокумент» було затверджено Кабінетом міністрів ще на початку повномасштабної війни з Росією. В першу чергу, воно знадобиться тим українцям, які могли загубити свої документи внаслідок військових дій.

Про те, що таке «єДокумент» в «Дії» та як ним користуватись — в матеріалі РБК-Україна.

Ще в березні 2022 року Кабінет міністрів підтримав використання тимчасового цифрового посвідчення особи «єДокумент». Він містить усю необхідну інформацію, а також QR-код.

Кому знадобиться та як завантажити

В першу чергу, варто пояснити, що документ повинен автоматично відображатись у застосунку «Дія», якщо у вас підтягнуті цифровий паспорт або ж водійське посвідчення. В такому випадку «єДокумент» також «підтягнеться» разом з фотографією одно з вищезгаданих електронних документів.

Загалом документ використовується для підтвердження особи, оскільки не усі люди, які евакуювалися в більш безпечні області України, мають із собою паперові документи.

Кому можна пред’явити «єДокумент»

Електронний документ можна пред’явити правоохоронцям або ж воїнам територіальної оборони (ТрО) на блокпостах для підтвердження особи.

«єДокумент» містить в собі:

  • паспортні дані;
  • РНОКПП (картку платника податків).

Що робити, якщо не підтягує фото

Як й згадувалось вище, «єДокумент» повинен «підтягнути» фотографію з вашого цифрового паспорта або ж водійського посвідчення. Втім, якщо цього не сталось, це не створить жодних проблем для вас, оскільки електронний документ має таку ж юридичну силу, що й документ із фото на період воєнного стану.

Інші послуги в «Дії»

Застосунок «Дія» регулярно оновлюється та розширює свої можливості. Загалом він допомагає уникати нудної роботи з паперовими документами та значно заощаджує час. Як приклад:

  • застосунок нещодавно почав «підтягувати» документи про освіту;
  • в «Дії» можна актуалізувати дані у Реєстрі територіальної громади;
  • в застосунку можна завантажити водійське посвідчення.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *