Штраф, позбавлення прав чи вилучення авто: яке покарання «світить» п’яному водію

Яке покарання за керування авто у стані сп’яніння (фото: Freepik) Автор: Василина Копитко

Керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння передбачає серйозне покарання для водія. У ряді випадків за це порушення можуть вилучити авто і навіть позбавити прав строком до 10 років.

РБК-Україна розпитало адвоката і магістра права Євгена Буліменко про те, як покарають водія за алкогольне сп’яніння за кермом.

Яке покарання за їзду на автомобілі у стані сп’яніння

Стаття 130 Адміністративного кодексу України визначає, яким буде покарання для водія, якщо він керуватиме транспортним засобом у стані сп’яніння.

«Якщо водій за кермом перебував у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, то йому загрожує штраф в розмірі 17 тис. грн з позбавленням права керування транспортним засобом строком на один рік«, — пояснює юрист.

Таку ж суму доведеться заплати водію, якщо він передав керування транспортним засобом особі, яка в стані сп’яніння чи під впливом лікарських препаратів, що погіршують швидкість реакції.

«Для інших осіб (тобто тих, яким водій передав керування транспортним засобом і які перебували у стані сп’яніння) передбачена відповідальність також у вигляді штрафу в розмірі 17 тис. грн», — говорить Буліменко.

Як покарають водія за повторне порушення протягом року

За повторне вчинення будь-якого із зазначених вище порушень протягом року передбачена така відповідальність:

  • для водіїв — накладання штрафу в розмірі 34 тис. грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого
  • для інших осіб — штраф в розмірі 34 тис. грн з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк 10 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого

Якщо людина двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, то передбачена наступна відповідальність:

  • для водіїв — штраф в розмірі 51 тис. грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника
  • для інших осіб — у вигляді штрафу в розмірі 51 тис. грн з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, або адміністративний арешт на строк 15 діб з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника

Читайте також про те, за яке порушення можуть забрати водійські права.

Раніше ми писали про те, який штраф за «підрізання» на дорогах.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *