Системи Patriot та прогрес у членстві: чого очікує Київ від саміту НАТО, — Politico

Чого очікує Київ від саміту НАТО / фото ua.depositphotos.com

Україна буде в центрі уваги наступного місяця на саміті НАТО у Вашингтоні. А очікувань у Києва багато. Про це пише Politico.

Так, за словами віце-прем’єр-міністра України з питань ЄС та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Київ очікує рішень, які «допоможуть суттєво зміцнити обороноздатність країни та її здатність протистояти російській агресії, а також стати запобіжником від повторних нападів у майбутньому».

«Ми також очікуємо конкретних рішень щодо членства України в НАТО в пакеті з іншими гарантіями безперервності військової допомоги та підвищення оперативної сумісності», – сказала урядовець.

Відео дня

Видання нагадує, що 32 країни-члени НАТО зберуться 9-11 липня у Вашингтоні, щоб відзначити 75-ту річницю створення Альянсу. При цьомву саміт буде зосереджений здебільшого на будівництві оборонного виробництва та досягненні планових показників оборонного бюджету в умовах загроз з боку Росії.

«Але в пріоритеті також буде допомога Україні, і до зібрання планує приєднатися президент України Володимир Зеленський. Київ планує використати можливість для просування конкретних практичних ініціатив, які б забезпечили надійні системи протиповітряної та протиракетної оборони на всій території України. Достатня кількість систем Patriot допоможе забезпечити безпеку мирних міст і критичної інфраструктури, що є ключовим елементом нашого виживання в прийдешню зиму», – сказала Стефанішина.

У свою чергу Джуліанна Сміт, постійний представник США при НАТО, заявила, що союзники по Альянсу на липневій зустрічі висунуть «цілий пакет результатів, які слугуватимуть мостом» до майбутнього членства України в НАТО.

«Частиною пакету буде мова, яку ми використовуємо для опису прагнень України до членства. Частиною цього буде робота з визначення нових ресурсів для наших друзів в Україні та забезпечення того, щоб ми надіслали сигнал Москві, що альянс НАТО нікуди не дінеться», — підкреслила Сміт.

Саміт НАТО — останні новини

Державний секретар США Ентоні Блінкен розповів, чого чекати Україні від літнього саміту НАТО. За його словами, союзники зроблять чіткі кроки, щоб наблизити вступ України у Альянс.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, чого Україні чекати від саміту НАТО у Вашингтоні. Він підкреслив, що лідери країн-членів Альянсу зроблять подальші кроки для інвестування у безпеку, зміцнення зв’язків з партнерами та посилення підтримки Києва.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Лавров хоче, щоб Китай організував «мирну» зустріч Росії та України
  • Удари по Росії західною зброєю: повний список країн, які дали «зелене світло»
  • Макрон особисто добився від Канади скасування санкцій проти титану з РФ, – Reuters
  • www.unian.ua

    Leave a Comment

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *