Соцмережі занадто повільно реагують на виклики інформаційної війни

Напередодні виборів у Бразилії WhatsUp заблокував більше 100,000 акаунтів за розповсюдження передвиборчого спаму та фейків. Facebook теж підчищали.

Більшість заблокованих так чи інакше перебували у фарватері кампанії Болсонару.

Болсонару все одно переміг. Ліберали журяться. Ринки тішаться. Бо Болсонару економічний ліберал і різкий ідеологічний консерватор.

Washington Post боляче вдарила по Facebook статтею про те, як компанія проігнорувала інформаційні атаки на Україну та в інших країнах. На цю ж тему зробили двосерійну документалку, щоби зробити Цукерберґові ще більш боляче.

Facebook присягається, що все усвідомив і більше так не буде.

Тwitter відмовляється від “Уподобати”. Їх закликають відмовитися й від “Ретвіт”.

Інвестори соцмереж розмірковують, аби відв’язати показник приросту користувачів від оцінки бізнесової ефективності. Це значить, що гонитва за новими користувачами перестане бути нав’язливою ідеєю. А отже, можна буде думати про якість, а не кількість.

Все це добре. Але занадто повільно. Із такими темпами пробудження платформ можна встигнути зманіпулювати купою виборів, влаштувати декілька злочинів проти людяності, остаточно довести до ручки лібералізм і зрештою отримати світ у стилі кіберпанк нуар.

А все так добре починалося – більше спілкування, більше спільнот, більше свободи, рожеві кульки з нагоди річниці в ФБ і все таке.

Обіцянка знань і свободи може бути пасткою. Навіть якщо говорити про це немодно.

(Еще нет голосов, оставьте первым)